Vaste planten

Insecten hebben planten nodig, maar andersom ook

Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar waar bloemen zijn, vind je ook bijen en andersom. Hier staan veel verschillende vaste planten. Genoeg variatie voor de bijen, vlinders, hommels en zweefvliegen maar ook voor jou om lekker van te genieten.

Bloemen verleiden je partner… maar ook de insecten
De planten zelf stellen alles in het werk om bijen en andere insecten te verleiden. Met zoveel mogelijk kleuren (naast groen) vallen ze goed op bij de insecten en met hun honingklieren produceren de planten de o zo zoete nectar.

Variatie, deels inheems en minder schoffelen
Hier in de tuin staan een aantal verschillende planten die heel nuttig zijn voor verschillende soorten insecten. Iedereen kan van zijn of haar tuin een bloeiend paradijs maken. Het belangrijkste is veel verschillende (bloeiende) bloemen (variatie), grotendeels inheemse vaste planten en niet (te veel) schoffelen en snoeien.

Grote Kaardebol

Wilde Marjolein

Pimpernel

Longkruid

Actie:

Hoeveel van deze planten kan jij in de tuin vinden?

Kattenkruid

Beemdooievaarsbek

Langbladige Ereprijs

Campanula

Planten delen om biodiversiteit te vermenigvuldigen
Veel planten worden helaas met gif gekweekt voordat ze in de winkel liggen. De eerste 2 jaar als ze bloeien zit er ook nog gif in de bloemen en dus ook in het stuifmeel en nectar. Bijen worden daardoor vergiftigd en kunnen daaraan doodgaan, terwijl wij denken juist goed bezig te zijn. Het beste is om biologische planten te kopen of planten die minstens 2 jaar oud zijn te delen met buren of vrienden. Planten groeien vaak hard, ook hier, dus ook wij delen graag deze planten met jou. Heb je een versteend stukje tuin over voor wat mooie planten? Laat het ons weten.

Help jij ook mee?
Help jij ons om de stad verder te vergroenen en heb je een paar planten(stekjes) over, die te hard groeien? We horen het graag!

Foto credits / bronnen:
Header foto: Joshua Cotten, Unsplash
Grote Kaardebol: Waarneming
Wilde Marjolein: Verspreidingsatlas
Pimpernel: De Tuinen van Appeltern
Longkruid: Boomkwekerij Roovershof
Kattenkruid: Tuinplantenwinkel
Beemdooievaarsbek: Medigran
Langbladige Ereprijs: Planten van Hier
Campanula: Tuin en Balkon