De Make-over

Tegels eruit, tweedeplants er in!

Uitgedund plantgoed van bedrijfstuinen, stekjes van particulieren of overschot van hoveniers gebruiken om versteende tuinen van sociale huurwoningen te vergroenen? Dat kan en doen wij samen met de bewoners tijdens onze Make-overs! Socialer en circulairder kan het niet. Planten die over zijn geven wij een tweede leven. Zo vergroenen we de stad ten bate van iedereen.

Lees hier hoe en waar u Tweedeplants planten kunt inleveren.

   De Straatboer Make-Over zorgt voor:

  • Leefbaardere wijken
  • Gifvrij vergroenen
  • Meer biodiversiteit
  • Sociale betrokkenheid
  • Minder tegels
  • Minder hittestress in de stad
  • Circulair (her)gebruik van planten
  • Het eerste zetje voor sociale huurders om zelf verder aan de slag te gaan met hun tuin

SOCIAAL EN CIRCULAIR VERGROENEN

Af en toe is het goed om volgroeide planten te delen, planten te stekken of de tuin uit de dunnen. Nu wordt dit vaak weggegooid, terwijl deze ‘overtollige’ planten hergebruikt kunnen worden, om ze een tweede kans te geven!

Hoe mooi is het als we deze planten gebruiken om versteende tuinen van sociale huurwoningen te vergroenen. Veel huurders willen graag meer groen in de tuin, maar zijn zelf niet altijd in staat dat te doen. Wij helpen ze met het eerste zetje en planten. De bewoners zorgen vervolgens zelf voor het onderhoud.

Iedereen kan plantgoed delen en doneren. Wij slaan de gedoneerde planten tijdelijk op, op onze Straatboerderij tot we weer in nieuwe versteende tuinen aan de slag kunnen. Wilt u meehelpen?

80

tuinen vergroend

143

bewoners geïnspireerd

1994x

Tweedeplants planten
(circulair)

3052

tegels verwijderd

50

extra buren betrokken

152.625

insecten en bodembeestjes
een huis geven

62.648 kg CO2

uitstoot bespaard
met bakfiets vervoer

2 op 5

bewoners een regenton

TOELICHTING IMPACT DATA

Tuinen vergroend:
Dit is het aantal volledig betegelde tuinen dat we aangepakt hebben. Tuinen waar geen insect blij van wordt en waar iedere bewoner in de zomer weg schroeit van de hitte. Door juist deze versteende plekken aan te pakken ontstaan er straten met lange borders van minimaal 1 meter breed: de stedelijke ‘snelwegen’ van de insecten en bijen om genoeg voedsel te vinden.

Bewoners geïnspireerd:
Alle bewoners die ter plaatse meehelpen en ontdekken hoe leuk vergroenen is. Van kinderen tot oppas of oma en uiteraard de bewoner(s) zelf.

Tweedeplants planten (circulair):
Het aantal planten dat we een tweede kans geven. We kopen niets in en werken niet met bespoten planten. Alles is gifvrij. Daar waar planten voorheen niet gewenst waren (te hard of slecht groeiden/nieuw bestemmingsplan, etc.), daar krijgen ze op hun nieuwe plek juist alle ruimte en aandacht om te floreren.

Tegels verwijderd:
Dit spreekt voor zich en we meten in 30×30 cm tegels. Voor ons gaat het er meer om dat we bewoners en kinderen inspireren dat door slechts een paar tegels te vervangen voor planten, je al heel wat leven kan ontdekken.

Extra buren betrokken:
Het aantal buren dat ook stekjes of planten van hun eigen tuin komt doneren aan de buurman of buurvrouw. Een week vooraf flyeren wij langs de (gelukkig wel!) groene voortuinen in de straat om te vragen of men een paar planten wil delen. Maar ook zijn dit de buren die de bewoners willen helpen met onderhoud en uitleggen welke planten er bijvoorbeeld in de tuin staan.

Insecten & bodembeestjes:
Uit onderzoeken van de WUR blijkt dat van een betegelde oppervlakte naar een groene tuin, gemiddeld 550 diertjes zijn geholpen per m2. Daarbij focussen wij ons ook nog vooral op inheemse planten. Iedere steen eruit heeft dus een behoorlijk ‘bij-effect’.

CO2-uitstoot bespaard met bakfiets vervoer:
Alle planten vervoeren we met onze elektrische bakfietsen waarmee we de hele stad doorkruisen. 

Regenton:
Bij iedere tuin die we aanpakken heeft de bewoner de mogelijkheid om een regenton te laten installeren door ons. Niet alleen een bloeiende voortuin, maar ook klimaatadaptiever en bewuster met water omgaan door met regenwater de tuin te besproeien in tijden van droogte, vinden we belangrijk.

ONS DOEL

De liefde voor de natuur voor iedereen toegankelijk maken. 

Een groene leefbare wijk is met het veranderende klimaat voor iedereen fijn. De biodiversiteit heeft het ook hard nodig. Met onze Make-overs willen we laten zien dat vergroenen niet moeilijk hoeft te zijn, en dat het mensen kan inspireren en enthousiasmeren om zelf verder met hun tuin en buurt aan de slag te gaan. Voor woningcorporaties en gemeenten biedt deze laagdrempelige en concrete manier van vergroening de kans om een beweging van een groenere stad op gang te brengen.

DE STRAATBOER MAKE-OVER WORDT GEREALISEERD MET DANK AAN:

DE TWEEDEPLANTS PLANTEN WORDEN GEREALISEERD MET DANK AAN: