Zweefvlieg

Zweefvliegen - blijven die stilhangen of 'zweven' in de lucht?

Inderdaad, het verschil tussen een zweefvlieg en bij is snel te zien. Een zweefvlieg kan ‘stilstaan’ in de lucht. Dat kan – op de Grote wolbij na – geen enkele andere bij. Wist je dat zweefvliegen uit de familie van vliegen en muggen komen, maar dat ze meer lijken op bijen en wespen? Dat doen ze vanwege mimicry. Doordat ze geen angel hebben kunnen ze zich niet verdedigen tegen vogels. Ze proberen zich dus voor te doen als ‘gevaarlijke’ wespen waardoor het vogels afschrikt. Evolutionair gezien heel slim. Vaak denk je dus dat je een wesp ziet, terwijl het gewoon een zweefvlieg is. Nog een verschil is dat zweefvliegen twee vleugels hebben en bijen 4 vleugels.

Wist je dat bij peren- en appelbomen de helft van de bestuiving plaatsvindt door zweefvliegen? Dus niet alleen bijen maar zweefvliegen zijn ook heel belangrijk voor de bestuiving. In Nederland zijn er circa 330 soorten.

Wist je dat zweefvliegen in toenemende mate worden ingezet in de biologische tuinbouw vanwege het eten van bladluizen? Dit doen ze omdat de larve van zweefvliegen de bladluizen opeten. Een larfje kan maar liefst 1200 bladluizen eten.

Inheemse plant
Inheems betekent eigenlijk zoiets als ‘natuurlijk’. Inheemse planten groeien van oorsprong altijd al in Nederland. De Nederlandse diersoorten hebben zich in de evolutie, dus over duizenden jaren, precies op die inheemse plant aangepast. Een plant die ‘exoot’ is herkennen veel dieren niet of nauwelijks.

Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse eik. Daar zijn 13 soorten insecten afhankelijk van of ze hebben echt iets aan die boom. Terwijl van ‘onze gewone’ inheemse eik, maar liefst 450 soorten insecten afhankelijk zijn. Dus veel meer dag- en nachtvlinders, bijen, zweefvliegen, zijn blij als we ‘onze gewone’ eik planten dan die ‘exoot’ van een Amerikaanse eik. Dit is bij veel meer planten, bomen en struiken het geval!

 

Actie:

Dit zijn de drie veelvoorkomende zweefvliegen in onze tuin, kan jij ze hier vinden?

Pendelzweefvlieg  –  Snorzweefvlieg  –  Grote kommazweefvlieg

Volg ons

Foto credits / bronnen:
Header foto: Unsplash
Pendelzweefvlieg: Insectenparadijs
Snorzweefvlieg: Bestuivers
Grote kommazweefvlieg: Waarnemingen.be