Hommels, zo'n dikke bij?!
Je kunt hommels vrij makkelijk herkennen, het zijn de wat dikke pluizige bijen. In het vroege voorjaar gaat de koningin op zoek naar voedsel. Ze kiest daarna een plek uit voor haar nest, bijvoorbeeld een oud vogelnestkastje of muizenholletje, afhankelijk van de soort hommel. Uit de eerste eitjes komen werksters. Die zorgen vanaf dan voor de rest van de eitjes die de koningin vanaf dat moment alleen nog maar legt. Later in het seizoen worden ook mannetjes en nieuwe koninginnen geboren.
In Nederland 29 soorten
Hommels leven in groepen, met een koningin, werksters en mannetjes. Deze groepen of kolonies zijn veel kleiner dan die van de honingbijen. Er zijn verschillende hommels, die je kunt herkennen aan het aantal streepjes en de kleur streepjes. Soms is het lastig te zien want ze blijven vaak niet lang stil zitten op een bloem. Maar probeer er eens een paar te herkennen. Hier of in je eigen tuin.
ACTIE: Hommelsoorten herkennen
De 6 soorten hommels die je hier ziet komen het meest voor in Nederland. Kun jij deze soorten hommels vinden in de tuin?
Zie je een ander soort hommel? Hieronder zie je welke soorten het ook kunnen zijn.
Hommels zijn hele lieve diertjes. Ze zijn totaal niet gevaarlijk, maar probeer ze niet te pakken. Dan ‘vecht’ natuurlijk iedereen van zich af.


65% op de rode lijst
Helaas staat maar liefst 65% van de soorten hommels op de rode lijst. Ze worden steeds zeldzamer en hebben moeite met overleven.
Korte en lange tongen
Hommels zijn zeer effectieve bestuivers omdat ze sterker zijn dan honingbijen; stuifmeel los kunnen maken uit bloemen van de nachtschade familie (aardappelen, tomatenplanten, paprika’s); en ook hebben enkele soorten lange tongen waardoor ze diepe bloemen kunnen bestuiven. Zo kan de tuinhommel een tuinboon wel bestuiven maar de aardhommel weer niet.
Wist je dat hommels ‘buzzen’ bij het loskrijgen van stuifmeel uit de planten die honingbijen helemaal niet kunnen bestuiven?
Dat ‘buzzen’ kun je vaak goed horen.

Wist je dat de hommel net zoveel haren op zijn lichaam heeft als de eekhoorn? Dat zijn er veel voor zo’n klein diertje, vind je niet? De haren zijn lang en staan dicht bij elkaar. Dit verklaart waarom hommels, eerder dan de bijen, in het vroege voorjaar al uit hun winterslaap komen en ’s ochtends eerder en ’s avonds later nog rondvliegen.
Zo harig als een eekhoorn!

Vroege vogels
De hommels zijn de ‘vroege vogels’ onder de bijen. Al vroeg in het voorjaar bezoeken ze dan o.a. wilgen, krokussen, ribessen en vroegbloeiende heidesoorten.
Wil je ook een hommelnest in je tuin? Zo maak je een ‘nep muizenholletje’:
Graaf een oude bloempot voor een deel ondersteboven in de grond. Zorg ervoor dat het niet kan inregenen door er een tegel op te leggen, en leg er wat gedroogd gras of mos in.
Er zijn ook speciale hommelkasten te koop. Heb je een oude theepot, dan kun je deze ook ingraven, maar laat alleen het tuitje boven de grond uitkomen.

Volg ons
Foto credits / bronnen:
Header foto: Bijenclub
Illustratie 6 hommels: Jeroen de Hond
Afbeelding hommelsoorten: Biologielessen.nl
Hommel gele achtergrond: Pinterest
Eekhoorn: Yves Adams, via Onze Natuur
Hommelnest doorsnede: Landlooper