Wilde bloemen

Wilde bloemen, een weelderige bende maar o zo belangrijk!

Dit hier lijkt misschien heel weelderig, niet netjes of rommelig, maar wist je dat dit het meest waardevol is voor alle insecten en dieren zoals rupsen van vlinders, jonge bijen en zweefvliegen?

Minder leefgebied
Vroeger hadden we nog veel meer natuur rondom de stad. Vele hooilanden stonden vol met bloemen zoals klavers, pinksterbloemen, madeliefjes, paardenbloemen of klaprozen. Tegenwoordig zien we dat helaas veel minder. Deze afnemende diversiteit in bloemen zorgt ervoor dat het leefgebied en dus voedsel van veel kleine belangrijke insecten enorm verkleind wordt. De gehele biodiversiteit neemt hierdoor af.

Onkruid bestaat niet!
Er zijn hier allerlei soorten kruiden en grassen, die we bewust niet maaien. Als we wel zouden maaien, hebben veel diertjes geen eten meer. Door de verschillende kruidenmengsels die we gezaaid hebben, zullen in het eerste jaar meer klaprozen en korenbloemen bloeien. In de jaren erna zullen er meer vaste kruidachtige planten en grassen zijn. Ook die grassen zijn belangrijk voor de diertjes. We denken vaak dat iets onkruid is, maar door niet te (vaak te) maaien is dat groen juist waardevol en bloeit het vaak mooi. Deze kruiden en grassen zijn namelijk ‘de huisjes’ van de larven van bijen en de rupsen en poppen van vlinders.

Deze kruiden en grassen zijn ‘de huisjes’ van de larven van bijen en de rupsen en poppen van vlinders.

Wist je dat op paardenbloemen de meeste soorten bijen afkomen? Maar liefst 107 verschillende soorten bijen! Het is dus een zeer waardevolle plant. Daarna komt havikskruid, leeuwentand, biggenkruid, rode- en witte klaver en knoopkruid. Kan jij deze planten vinden in de bloemenweide?

De paardenbloem trekt maar liefst 107 soorten bijen aan!

Paardebloem

Havikskruid

Leeuwentand

Witte- en rode klaver

Niet plukken maar zaaien
De bloemen van deze bloemenweide gebruiken we om de zaadjes op andere plekken uit te zaaien. Laat de bloemen lekker staan als voedsel voor de bijen, vlinders en zweefvliegjes. In het najaar, als de bloem uitgebloeid is, plukken we de zaadjes. Wil je in het najaar ook wat zaadjes om de nuttige diertjes in jouw tuin te helpen? Mail ons via info@straatboer.nl.

ACTIE: Kijk eens rustig naar een paar bloeiende bloemen. Op welke bloemen zie jij het vaakst de meeste diertjes zitten? En zie je ook dat ze van bloem naar bloem vliegen om nectar of stuifmeel op te halen?

Gele Toorts

Beemdkroon

Muskuskaasjeskruid

Andere bloemen in de bloemenweide die belangrijk zijn voor de biodiversiteit:

Fluitenkruid

Blauwe Knoop

ACTIE: Kan jij deze planten hier vinden? Wijs ze aan, maar pluk ze niet want anders krijgen de bijen en vlinders honger…
Welke zou je ook bij jou in de tuin willen? Vraag je ouders of opa/oma om ons een mail te sturen (met foto van de plant), dan delen we onze plant en je krijgt nog meer diertjes in de tuin!

Foto credits / bronnen:
Larven bijen: debuitenkans.org
Levenscyclus vlinder: Kwiebus Waddinxveen
Paardenbloem: Kulikov Deposit photos

Leeuwentand: Ecopedia
Havikskruid: Stadsplanten
Witte rode klaver: Dichterlijke natuur
Gele toorts: Duinbehoud
Beemdkroon: Plantenvanhier
Fluitenkruid: Plantennamen.info
Muskuskaasjeskruid: Flora van Nederland
Blauwe knoop: Ecopedia