Ecologische elementen

Van kruidenspiraal, wilgentunnel, vijver tot vogelhuisjes... waarom?

De Straatboerderij zit vol met ecologische elementen. Al deze objecten helpen insecten en/of vogels. En het leuke is, ze zijn vaak heel gemakkelijk zelf te maken (of te kopen) en leuk om te bouwen voor je eigen tuin.

Kruidenspiraal
Dit is een met stenen gemaakte spiraalvorm waar we verschillende eetbare kruiden in hebben gestopt. In deze kruidenspiraal groeien dus kruiden waarmee je kunt koken of thee kunt maken en tussen de stenen leven allemaal insecten.

Vogelhuisjes
Kijk eens omhoog, heb jij de 4 vogelhuisjes gespot? Velen waren dit jaar bezet en de jongen zijn al uitgevlogen. Hang ook een vogelhuisje op om simpel en snel de natuur een handje te helpen.

Stenen muurtje
Waar een bijenhotel handig is voor boven-de-grond-nestelende bijen, is een stenen muurtje ideaal voor allerlei andere insecten. Stel je hebt stenen over in je eigen tuin en je weet niet wat je er mee moet doen? Dan is dit een hele zinvolle en ecologische oplossing. En als je het voor de helft laat begroeien, zie je na een tijdje niets meer van de stenen.

 

Wilgentunnel
Wilgen zijn snelle groeiers maar ook heel makkelijk buigzaam om mooie dingen van te maken. Zoals de wilgentunnel en wilgentent. Bovendien zorgt het voor schaduw aan een zijde (soms ook fijn voor insecten tijdens hete zomers) en geeft het wat hoogte in de tuin.

Opgeruimd staat netjes?
In veel levensbehoeften van dieren, zoals egels, kan voorzien worden door bladeren, dode plantenresten, snoeihout (takkenhoop) en wat verdwaalde stenen te laten liggen en wat minder onderhoud te plegen. Deze plekken zorgen voor schuilplaatsen en broedgelegenheden. Pissebedden en spinnen vinden het heerlijk in de vochtige onderlagen en dit trekt weer vele tuinvogels aan.

Vijver
Waar wij niet zonder water kunnen, is dat net zo bij vogels en insecten. Veel tuinen in de stad hebben geen vijver en water is voor veel insecten vaak ver weg. Des te waardevoller om een vijver toe te voegen aan je tuin. Heb je een te kleine tuin of vind je het gevaarlijk voor kinderen? Dan is een waterschaal ook een optie! Het zal je verbazen hoe snel vogels – of bij een vijver kikkers en padden die overigens heel veel slakken eten – deze waterplek zullen vinden.

Takkenril
Een takkenril is een plek met opstaande takken/paaltjes in de grond waartussen je dood hout stapelt of vlecht. Het is eenvoudig te maken en biedt ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels.

Gezonde bodem – mulchen
Tussen de planten zie je op De Straatboerderij zaagsel, houtsnippers of bladeren liggen (mulch). Dit zorgt voor een gezondere bodem. Bovendien reflecteren deze lichtere kleuren t.o.v. donkere grond het zonlicht waardoor je tijdens de droogte minder water hoeft te geven. Allerlei bacteriën, schimmels, eencelligen, wormen en andere beestjes zorgen voor de afbraak van dit zaagsnel, houtsnippers, bladeren (organisch materiaal) en zetten dit om in voedsel voor de planten. Dus voedt de tuin zichzelf met alles wat er leeft en is het ook beter bestand tegen droogte. Lui tuinieren loont!