Vogel & vleermuis

Vogels & vleermuizen, kijk eens omhoog!

We horen ze wel, maar zien we ze ook even vaak als voorheen? Vogels. Als je goed om je heen kijkt zie je 4 vogelkastjes hangen en ook op andere plekken op de kinderboerderij hangen vogelkastjes. Hier broeden vogels vaak in omdat er steeds minder broedplekjes voor vogels in de stad zijn. Vroeger konden ze nog nestelen in oude muren en woningen en in het vele groen in de stad. Dat is er steeds minder, vandaar dat vogelkastjes heel fijn voor ze zijn.

Wist je dat je vogelkastjes ieder jaar moet schoonmaken? Het liefst in het najaar. Vanaf januari zoeken vogels al mogelijke broedplekken waar ze vanaf maart pas echt werk van gaan maken. Als er nog een oud nest of oud niet-uitgekomen eitje in ligt gaan vogels zich daar natuurlijk niet thuis voelen. Een leeg vogelkastje gebruiken ze bovendien in de winter als schuilplekje tegen de kou of storm. 

Pimpelmees

Koolmees

De vogels die hier snel zullen nestelen zijn de koolmees of pimpelmees. Mussen zie je misschien wel, maar die broeden in groepen dichtbij elkaar. En een merel broedt het liefst in dichte, stekelachtige struik of heg.

Merel

Mussen

Soms is er een teveel aan de processierups of vliegjes. Zo’n overschot van een diersoort komt vaak door een tekort aan een ander diersoort (vijanden die ze opeten). De oplossing is vaak heel dichtbij: de natuur. Wist je dat een nestje met pimpel- of koolmezen ongeveer 8000 rupsen in een maand opeet?

Een vleermuis eet een kruiwagen vol vliegen per jaar
Heb je last van vliegen, dan zijn naast zwaluwen, vleermuizen heel handig als natuurlijke vijand. Wist je dat een vleermuis tijdens de schemering actief wordt en dat diezelfde vleermuis in een jaar een kruiwagen vol vliegen opeet? Dat lukt ons niet!

Geen tequila zonder vleermuis
Zonder Mexicaanse langtongvleermuis wordt de agave in Mexico niet bestoven. En zonder agave is er geen tequila! En zonder tequila loopt de Mexicaanse economie jaarlijks 1.2 miljard dollar aan inkomsten mis. Maar ook bananen, cashewnoten, mango’s, dadels, passievruchten en koffieplanten zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van vleermuizen.

Minder muggenbulten
De gewone dwergvleermuis, die in Nederland in bijna iedere wijk voorkomt, eet zo’n duizend insecten per nacht. Op jaarbasis eet een kolonie dwergvleermuizen (gem. 70 vleermuizen) in zo’n wijk gezamenlijk al snel 14,7 miljoen insecten, waaronder veel muggen! Dat scheelt een hoop muggenbulten.

Wil je dus minder muggen rondom je huis? Hang behalve een vogelhuisje ook een vleermuizen- of zwaluwkast op in de buurt.

Wist je dat de gierzwaluw altijd vliegt? Ze vliegen alleen niet als ze broeden of een nest maken. Maar zelfs in de lucht, tijdens het vliegen, slapen ze. Het zijn zulke goede vliegers! Met een beetje een gunstige windrichting kunnen zij in een dag naar Parijs vliegen.

TIP: 
Wil je een vogelvriendelijke tuin? Creëer dan een vlinder- en bijvriendelijke tuin. Dan is er namelijk genoeg te eten voor de vogels dus komen de vogels vanzelf en houdt de natuur zichzelf in evenwicht.

Volg ons

Foto credits / bronnen:
Header foto: Serrah Galos, Unsplash
Pimpelmees: Vogels spotten blogspot

Koolmees: Wikipedia
Merel: Iedereen birdaholic
Mussen: Mussenwerkgroep
Pimpelmees en koolmees: Vogelbescherming
Mees eet worm: Vogelhuisjestore
Vleermuis aan tak: Geoff Brooks, Unsplash
Vleermuizenkast: Natuurmonumenten