Wat we doen
Bij kinderboerderij Wezenlanden hebben we een grasveld van 400m2 omgetoverd tot een eetbaar paradijs voor mens en minidiertjes – met volop inspiratie voor eigen huis, tuin en straat. Alle boeren zijn namelijk erg afhankelijk van allerlei minidiertjes die zich in de bodem, bloemen of ergens daartussen bevinden. Zonder deze diertjes vindt er veelal geen bestuiving plaats, hebben vogels minder zaden en wij als mens minder eten. Deze diertjes en het verhaal hierover hoort dus ook thuis op een (kinder)boerderij. Daarom hebben we dit gerealiseerd.
Maar we doen meer…
De Straatboerderij is ook de deeltuin om overtollige of gescheurde planten uit de buurt tijdelijk te huisvesten en te gebruiken voor het vergroenen van versteende (voor)tuinen in de stad. Deze planten zijn gifvrij, dus blije bijen en insecten! Het hergebruik van planten is circulair en we letten op het gebruik van zoveel mogelijk inheemse planten.
Planten inleveren
Iedereen die wil meehelpen kan vaste planten komen brengen. We zijn iedere dinsdagochtend aanwezig. Komt het niet uit op dinsdag? Zet dan de planten tegen het hek, dan zetten wij ze in de grond zodra we er zijn.
Kom je een kijkje nemen? Iedereen is welkom! De Straatboerderij is dagelijks geopend.
Adres: Kinderboerderij Wezenlanden, Almelose Kanaal 33 in Zwolle


Benieuwd wat voor weetjes, acties en tips voor thuis er op de informatiebordjes staat?
Neem alvast een kijkje:
vlinder | bij | hommel | zweefvlieg | vogel & vleermuis | wilde bloemen | vaste planten | ecologische elementen


Het proces tot aan de opening van de Straatboerderij:
15 juni 2022 - de opening
Kom je ook een kijkje nemen tijdens de opening op woensdag 15 juni? Wij zorgen voor koffie/thee/limonade, geven graag uitleg en er is ook een speurtocht voor kinderen.
Tussen 14:00 – 16:30 uur is het vrije inloop en ben je van harte welkom om De Straatboerderij te komen ontdekken. Na de opening blijft De Straatboerderij open voor publiek.
Adres: Kinderboerderij Wezenlanden, Almelose Kanaal 33 in Zwolle

14 juni 2022
Nog maar 1 dag te gaan tot de opening van De Straatboerderij! We maken alles netjes en om het helemaal af te maken worden de educatieve bordjes geplaatst met leuke weetjes, informatie en acties, voor zowel kinderen als volwassenen. Je ontdekt zo van alles over hommels, vlinders, de ecologische elementen in de tuin, vogels en vleermuizen, bijen, zweefvliegen, tips voor thuis en meer!





30 mei 2022
In dit vrolijke nieuwe filmpje zie je dat we op De Straatboerderij soms planten tijdelijk opslaan, totdat we weer versteende (voor)tuinen van sociale huurwoningen hebben gevonden en we de planten daar in de grond zetten.
Je ziet in het filmpje ook dat iedereen planten kan scheuren, delen en doneren: bewoners uit de stad, bedrijven en organisaties. Wij doen de rest! Planten krijgen op deze manier een tweede leven en het zorgt voor blije bewoners. Het is dus een sociale en circulaire manier om te vergroenen. Lees hier verder over het Straatboer Make-Over project.
Wil je meehelpen door bijvoorbeeld planten te doneren? Mail ons. Een plant doneren tijdens de opening op 15 juni kan ook.
25 mei 2022
Op 15 juni 2022 openen we De Straatboerderij! Je bent van harte welkom om te komen ontdekken wat we hier doen en wat we voor u en de wijk kunnen betekenen. In dit filmpje van straatboer Gerben laat Bram zien dat we al druk zijn met de voorbereidingen!



17 mei 2022
De opening van De Straatboerderij komt dichterbij en de tuin wordt ook steeds groener. Maar het is er ook droog door de aanhoudende droogte. Gerben legt in de video uit welke oplossing hij daarvoor heeft, zodat we minder water hoeven te geven en Michael laat zien hoe je gemakkelijk en snel een mooi klimrek voor groenten en andere planten kunt maken.



26 april 2022
Vandaag heeft straatboer Gerben een stapelmuurtje gemaakt bij de vijver, met hergebruikte tegels uit de tuin van straatboer Marcel. Dit stapelmuurtje bevat veel kieren, waar diertjes zich o.a. in kunnen nestelen.


12 april 2022
Vandaag ontdekken we een ware bijenkolonie in de wilgentunnel, heel BIJzonder! Een jonge koningin vond een fijne plek op de wilgentunnel en daarna volgden heel veel darren en werksters! In de video hiernaast vertelt straatboer Bram erover.
Ook vullen we de kruidenspiraal met allerlei kruiden, dus het wordt steeds groener!

11 april 2022
Vijverplanten

Marcel en Gerben zijn op pad voor vijverplanten; allemaal zuurstofplanten die algen tegengaan. De waterlelie creëert zowel schaduw in de vijver als ook een schuilplaats voor diertjes.






Planten delen met ons
Heb je (inheemse) planten over die je met ons wilt delen? Dat is heel welkom, we kunnen nog planten gebruiken! Wij geven ze dan tijdelijk een plek op De Straatboerderij en vervolgens gebruiken we ze om versteende (voor)tuinen mee te vergroenen. Laat het ons weten als je planten wilt doneren, door een mail te sturen. Alvast bedankt!

Vandaag wordt de vijver gevuld! In de video legt Straatboer Gerben uit hoe we dat doen en waarom: het water is belangrijk voor de vogels en voor insecten. Goed om de biodiversiteit een extra stimulans te geven dus.
Ook gaan er weer nieuwe stekken zoals frambozen en aardbeien de grond in. Ook van een andere bewoonster hebben we dinsdagochtend onze bakfiets helemaal kunnen vullen met tuinplanten waar zij er teveel van had. Deze hebben we dus ook tijdelijk op onze Straatboerderij kunnen planten.

29 maart 2022
De vijver wordt gevuld!
25 maart 2022


Bij de ingang van kinderboerderij Wezenlanden kunt u vandaag 25 maart gratis een minibos ophalen: een pot met daarin 9 soorten inheemse struiken boompjes. Een hazelaar, lijsterbes, rode kornoelje, boswilg, ruwe berk, meidoorn en egelantier.
Via Meerbomen.NU, zijn wij samen met Stadshager Bos en het groene consortium van Zwolle aan de slag gegaan. Met het planten van deze struikjes in uw eigen tuin of boerenerf kunt u de biodiversiteit waaronder vogels, bijen en vlinders een enorme duw in de rug geven. 300 mensen kunnen we blij maken en nog veel meer insecten. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!
Heeft u de planten een plek gegeven? Deel het op social media en tag ons, vinden we leuk!

22 maart 2022

Vandaag zijn we bij bewoonster Rina, want zij deelt vaste planten uit haar tuin en doneert deze aan ons. Zo leuk! Woon je in Zwolle en heb je ook planten te delen tijdens jouw onderhoudsbeurt? En wil je dat wij die planten inzetten om de wijk mee te vergroenen? Laat het ons weten.


10 maart 2022
Op deze zonnige dag komt onze nieuwe aanwinst Michael ons helpen met het maken van een wilgentunnel. In deze video geeft hij een handige tip voor als je zelf ook aan de slag wilt met de buigzame takken van de wilg!
Ook hebben we het eerste bankje in elkaar gezet.



Christiaan maakt de grond klaar, zodat Gerben aan de slag kan met zijn kruidenspiraal project. Hij heeft er een mini vijver bij gemaakt en een mini houtsnipper pad. Binnenkort kunnen we de kruiden planten!
Langs de rand van het pad hebben we al een bloemenweide ingezaaid.

4 maart 2022


8 maart 2022
De kruidenspiraal is in de maak!



Vandaag wordt het pad aangelegd en is in het midden alvast een kuil gegraven voor een nog aan te leggen vijver. Het begin is er!


1 maart 2022
De grond is mooi opgedroogd en dus kunnen we vandaag harken en vooral: bloemen zaaien! Hopelijk komt er niet al te veel gras door, want dat verdringt de bloemzaadjes.



Het staat nu officieel bij de tuin: binnenkort opent hier De Straatboerderij! Het ziet er nu nog uit als een modderpoel maar dat duurt niet lang meer!
De varkentjes zijn klaar met wroeten dus kunnen vandaag fruitbomen de grond in! Ondanks alle modder en blubber hebben we – de vele ontvangen – stekjes de grond in gezet, naast een paar perenbomen. Met de houtsnippers als pad begint de tuin nu meer vorm te krijgen, zoals Gerben in de video laat zien!
Heeft u planten over in uw tuinen die u anders weggooit? Laat het ons weten, zoals u ziet hebben we nog wel wat ruimte 😉


22 februari 2022
Fruitbomen, houtsnippers; het krijgt steeds meer vorm!


15 februari 2022
Komt er aan: onze bakfiets vol met nieuwe stekken!


Wat is het toch leuk dat mensen met ons hun gesnoeide takken en stekjes willen delen. Zo kunnen wij onze nieuwe ‘deeltuin’ verder vormgeven. De omgewroete graszoden van de varkentjes Woezel en Pip gaan opzij, zodat vandaag van alles de grond in kan: doornloze bramen, stekken van zwarte- en jostabes en ingeleverde vlinderstruiktakken*.
Frambozen komen er ook binnenkort ook nog bij!
*We zoeken vooral nog takken van de witte vlinderstruik…


10 februari 2022
Lever uw gesnoeide vlinderstruiktakken bij ons in
De vlinderstruik wordt vaak na de winter gesnoeid zodat insecten en vogels nog kunnen genieten van de zaden. Ook biedt daardoor de struik nog wat groen in de tuin tijdens de winter. Binnenkort is dan ook het moment aangebroken om de vlinderstruik te snoeien.
Helpt u mee de stad te vergroenen met uw gesnoeide takken? Wij stekken de takken en stoppen ze in de grond om zo in uw buurt stenen te verwisselen voor vlinderstruiken. U kunt de gesnoeide vlinderstruiktakken – het liefst met weinig blad en schuin afgeknipt – inleveren in de oranje emmer (zie foto hiernaast). Deze emmer staat op de hoek van onze Straatboerderij. Wilt u graag ander plantgoed inleveren? Mail ons via info@straatboer.nl voor een ander inleverpunt. Bedankt!

3 februari 2022
Stekkerdestek, probeer het eens in uw eigen tuin!

Sommige planten vermenigvuldigen zich heel gemakkelijk. Een van de manieren om dat te doen is stekken. Dat kan het beste als de plant ´in rust´ is dus niet in volle bloei, zoals in de winterperiode.
Op de foto zie je dat we in de tuin bezig zijn met stekken van de vijg (zie je al de heerlijke vijgen voor je?), de vlier met de vele gewilde besjes voor vogels en de knotwilg. Deze laatste twee zijn ook nog inheems dus extra goed voor de biodiversiteit. We knippen takjes van een halve meter af, ‘beschadigen’ de onderkant een beetje door de barst eraf te schrapen en zetten ze dan rechtop, behoorlijk diep in een natte bodem. En nu is het wachten… Aan de onderkant komen er wortels en zo kan ‘het nu nog takje’ in het voorjaar uitgroeien tot plant. Stekken is dus heel simpel!
TIP VOOR THUIS:
STEKJES
Wist u dat stekken heel simpel is? U kunt het thuis gemakkelijk doen, u kunt gewoon het hierboven beschreven voorbeeld volgen.
Het kan met meer planten, zoals de vlinderstruiken of frambozen.
Tip: zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. De plant heeft hele kleine wortels en mag niet uitdrogen.
Dus de eerste maand om de dag (als het niet regent) wat water geven is geen overbodige luxe.
Deel via Twitter of Instagram jouw stek-ervaring en tag ons
@Straatboer (T) of @DeStraatboer (I)
1 februari 2022
Van stekje tot compleet nieuwe boom of wilgentunnel
Wilgen kunnen we makkelijk stekken en zo van een takje een compleet nieuwe boom maken. Maar wat we ook kunnen doen is een wilgentunnel maken, of zelfs een wilgenbank!
De komende tijd gaan we de gesnoeide takken van de wilgen gebruiken om een tunnel op ons pad te maken. En het leuke is, we gaan het proces laten zien ter inspiratie.
Wilgen zijn namelijk heel flexibel en makkelijk te buigen. We gaan veel knopen, buigen en vlechten!
WIST JE DAT…?
Wilgen heel erg aantrekkelijk voor veel soorten bijen zijn? In het voorjaar wanneer de wilgen(katjes) gaan bloeien zijn de bijen door het dolle heen om hier vrijwel het eerste stuifmeel van het voorjaar als voedselvoorziening voor hun larve vandaan te halen. Er staat in deze periode rond maart nog weinig andere bloemen in de bloei.
Er zijn zelfs bijensoorten die volledig afhankelijk leven van de wilg. Zonder de wilg in de buurt, zal de Grote zijdebij en tientallen soorten zandbijen niet aanwezig zijn.
22 januari 2022
Palen in de grond; de fruitbomen komen eraan!
We maken alvast gaten, die we vullen met oude bladeren en mest van de ezels van de kinderboerderij. In de bodem wordt dat door wormen en schimmels langzaam verwerkt tot heerlijke voeding voor de fruitbomen.
Wat voor fruit er komt? O.a. pruim en peer en we planten ook perzik! Niet inheems, maar met het veranderende klimaat verschuift de zone waar deze bomen goed groeien op naar het Noorden. Ze houden niet van strenge winters, maar die hebben we ook bijna niet meer.
Een paal slaan we op het Westen bij de boom (zie foto), daar binden we de boom aan vast, omdat de vaak westenwind ervoor kan zorgen dat de boom scheef gaat staan en dat willen we voorkomen.

18 januari 2022
Nieuwe huisjes voor de vogels


Christiaan brengt de nieuwe vogelhuisjes en Marcel en Gerben bevestigen ze aan de bomen. We hebben verschillende soorten vogelhuisjes opgehangen (zie tip 2 hieronder). Vroeger konden vogels tussen alle kieren en scheuren aan de buitenkant van woningen wel ruimte vinden om te nestelen. Tegenwoordig is dat lastig, ook door steeds minder groen in steden.
TIP VOOR THUIS:
VOGELHUISJES OPHANGEN
Hangt u zelf vogelhuisjes op? Maak ze dan ieder jaar voor februari schoon en hang ze minimaal 10 meter van elkaar vandaan. Vogels willen namelijk hun eigen territorium.
Alleen in lege nestkasten gaan vogels broeden en in januari/februari zijn ze al aan het orienteren op een ideaal broedplekje.
TIP VOOR THUIS:
VOOR ELKE VOGEL WAT WILS
De grootte van de doorsnede van het gat bepaalt welke vogels er graag nestelen:
Circa 28 mm: pimpel- en zwarte mezen
Circa 32 mm: kool- of kuifmezen
Groot open gat: roodborstjes, witte kwikstaart en merels.
16 januari 2022
Een simpele test: hoe is de grond?

Of de grondsoort in de tuin en de aanplant een goede match zijn, is allesbepalend voor het succes. Hoe kom je er achter? Daar zijn verschillende manieren voor. Wij stellen de grondsoort vast met een makkelijk proefje met een jampot.

WIST JE DAT…?
Er in een schop aarde meer minidiertjes, bacteriën en schimmels zitten dan het totaal aantal mensen op de hele wereld?
Ze hebben allemaal een functie, wat ervoor zorgt dat alles boven de grond kan blijven groeien en bloeien.
14 januari 2022
Varkens Flokkie en Vlekje wroeten er op los

De grond is koud maar varkens Flokkie en Vlekje wroeten in de aarde en ploegen zo de tuin voor ons om!
We hadden 2 opties: of de ploeg/frees er doorheen, dan is het direct een strak bruin biljardlaken maar wordt al het bodemleven verstoord of gedood door de messen in de grond. Of we ploegen het om op de natuurlijke manier: we zetten de varkentjes in die het heerlijk vinden om te wroeten.
De graszoden die overblijven halen we met de hand zelf weg. Zo blijft het bodemleven onder de grond intact, wat heel belangrijk is.