Over ons

ONZE MISSIE

Met iedere plant die de grond in gaat – van tomaten en pepers tot zonnebloemen en fruitbomen – voegen we waarde toe in stedelijk gebied rondom biodiversiteit, klimaatadaptatie en bewustwording over ons voedselsysteem.
En voordat een plant de grond in gaat, heeft hij al sociale impact gemaakt.

Biodiversiteit
Bedrijventerreinen en openbare pleinen in binnensteden zijn vaak grotendeels versteend en kaal. De winst voor bijen, vogels en andere insecten is dus meteen groot wanneer we hier vergroenen. In tuinen van maatschappelijke organisaties plaatsen we er ook bijenlinten bij.

Klimaatadaptatie
Groenten maken een plein of bedrijventerrein meer waterrobuust; de impact van overtollig regenwater wordt kleiner doordat er meer water wordt opgenomen door planten. Ook heeft het een verkoelend effect in de zomer, en inspireert het om steden klimaatadaptief te maken met groenten.

Bewustwording rondom lokaal voedsel
De meeste mensen kopen hun groenten in de supermarkt – vaak in plastic verpakt en verscheept vanuit een ander land – en zien ze zelf (net als kinderen) nog maar weinig hoe het groeit. Straatboer creëert bewustwording bij inwoners, passanten en bedrijfsmedewerkers over lokaal voedsel.

Van platteland naar de stad
We brengen groenten naar de stad waardoor mensen bijvoorbeeld zien hoe mooi de bloemen van een courgetteplant zijn en hoe leuk het is om groente te zien groeien en ervan te plukken. Hopelijk inspireert dit mensen om zelf ook aan de slag te gaan in hun eigen tuin!


SOCIALE INCLUSIVITEIT

Wij stimuleren sociale inclusiviteit door zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
een kans te bieden, die hen rust en ruimte geeft voor verdere ontwikkeling.
Dit doen we door samen te werken met bijzondere partners.


Tiem

Tiem begeleidt mensen naar regulier werk met als doel een inclusieve arbeidsmarkt in de regio Zwolle. Mensen die graag buiten willen werken doen werkervaring op door bij te dragen aan het onderhoud van de gewassen. Tiem is gevestigd op bedrijventerrein Hessenpoort waar wij actief zijn met de Bonenparade. Zo zorgen we ook voor meer sociale samenhang op het bedrijventerrein.


De Kas van Kaat

Bij deze biologische kwekerij worden de groenten voorgeteeld die niet direct gezaaid kunnen worden. En terwijl de groenten hier groeien hebben ze sociale impact, want De Kas van Kaat is onderdeel van de Omega-groep. Deze zorgorganisatie biedt begeleiding op het gebied van wonen, ambulante- gezinsbegeleiding en werk en dagbesteding. Zo draagt iedere voorgeteelde plant bij aan onze missie.


Binthout

Onze borden worden gemaakt bij sociale onderneming Binthout. Zij redden Nederlandse bomen van de versnipperaar en maken prachtige designproducten van het hout. Van boom tot eindproduct creëren zij diverse werkzaamheden die passen bij de wensen en behoeften van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Handgemaakt en geproduceerd in Nederland.


VERRASSENDE SAMENWERKINGSPARTNERS

Het was voor ons ook een verrassing, maar groenten gaan goed samen met bestaande kunst.
Het Groenpaviljoen van kunstenaar Merijn Vrij is door ons aangekleed met groenten,
die langs de wilgentakken omhoog groeien en dus omgedoopt tot Groentepaviljoen.
De komende tijd kijken we uit naar meer vernieuwende oplossingen.


Ideeën?