Spinazie

Spinazie

U heeft spinazie gespot of geplukt, hoe leuk! 

Spinazie is een echte voor- en najaarsgroente. Spinazie houdt namelijk niet van warme temperaturen. Dan groeit het te snel en maakt het bloemetjes aan in plaats van grote bladeren, terwijl we juist die bladeren willen eten.

Wanneer is spinazie te plukken?*
Spinazie kan al vanaf maart worden gezaaid en kan geplukt worden als de blaadje mooi groot en rond zijn. Binnen een paar weken na zaaien kunnen de bladeren al geoogst worden. Als er te lang gewacht wordt komen er namelijk bloemetjes in. Dit is ook eetbaar maar beter om net daarvoor alles te oogsten. De plant groeit lekker snel maar blijft vrij laag, tot maximaal 20 cm.

Tips voor spinazie in eigen tuin
Dit bladgewas is een geschikte groente voor beginnende kwekers, want de verzorging is vrij makkelijk. Er kan bijna niets mis gaan. Het oogsten met een schaar vlak boven de grond en vervolgens wassen vergt het meeste werk.   

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

Popeye in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om mensen minder vlees te laten eten en zo zuiniger te leven? Door de reclame nam de verkoop van spinazie met 30% toe en stond de groente zelfs in de top drie van favoriete kindergroenten.

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte spinazie

Deze pasta met veel groenten en veel smaak staat al in 20 minuten op tafel.

Ingrediënten voor 4 personen: 
800 gram spinazie
400 gram aspergetips
300 gram spaghetti of ander soort pasta
125 gram pesto (4-6 eetlepels)
95 gram garneeramandelen
250 gram zongedroogde tomaat
120 ml balsamicoazijn, plus een beetje olijfolie, peper en zout

Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Kook vervolgens de spaghetti in 11-12 minuten beetgaar en kook de laatste 3 minuten de aspergetips mee. Schep 4 eetlepels kookvocht uit de pan en houd dit apart. Giet daarna de pasta en de aspergetips af. Doe ze vervolgens terug in de pan en houd ze warm met de deksel op de pan.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan voor 1-2 minuten totdat ze goudbruine plekjes krijgen. Schud ze uit de pan op een bord. 

Roerbak de spinazie in een beetje olijfolie in 2-3 minuten, totdat deze slinkt. Doe de pasta en de aspergetips bij de spinazie in de pan, voeg de balsamicoazijn toe en het achtergehouden kookvocht en schep op laag vuur 1-2 minuten door. Breng op smaak met wat peper en zout en voeg tot slot de zongedroogde tomaten toe.

Verdeel over de borden en voeg de verse pesto en de garneeramandelen toe. Eet smakelijk! 

Het originele en volledige recept vindt u hier.