Snijboon

Snijbonen

U heeft een snijbonenplant gespot, hoe leuk! 

Er zijn zeer veel verschillende soorten bonen. Van stambonen tot de klimmende stokbonen en van snijbonen, tuinbonen tot de sperziebonen. Ook hebben ze allemaal verschillende kleuren bloemetjes voordat het bloemetje veranderd in een peul. De snijboon die u hier ziet is variëteit ‘Helda’, de sperzieboon die u ziet hangen is de variëteit ‘Cobra’.

Wanneer kunnen de snijbonen geplukt worden?*
De platte peulen van snijbonen kunnen soms wel 25 cm lang worden, maar de dikte (vergelijkbaar met in de supermarkt) bepaalt of u de bonen kunt plukken. Deze twee soorten kunnen wel meer dan 2 meter hoog worden en geven een enorme oogst. Hoe meer er wordt geplukt, hoe meer er geoogst kan worden.

Tips voor snijbonen in eigen tuin
Wilt u zelf ook snijbonen planten, plant dan rond april en zoek een plekje uit in de volle zon. Laat ze omhoog klimmen langs een klimrek. Heeft u geen plek om ze te laten klimmen, kies dan voor ‘stam’snijbonen of ‘stam’slabonen (in plaats van de ‘stok’ variëteiten). Deze types klimmen niet en blijven laag. 

Foto: Bolster.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

U geen snijbonenmolen – zoals vaak vroeger werd gebruikt – nodig heeft om snijbonen te eten? In plaats van de snijbonen zeer klein te snijden, kunt u ze ook zo groot als peultjes snijden en een tijdje roerbakken. Wel is het belangrijk om de snij- of sperziebonen niet te lang te laten hangen aan de plant. Dan worden ze namelijk ‘vleziger en taaier’. De jongere snij- en sperziebonen zijn net wat sappiger.

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte snijbonen

Mmmm.. snijbonen met knoflook, lekker als bijgerecht. Heel gezond en snel klaar, daar houden we van!

Ingrediënten:
500 gram snijbonen
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
een klontje (room)boter een eetlepel olijfolie

Snijd als eerste de zijkanten van de snijbonen af en snijd ze diagonaal in stukjes. Doe ze in een grote pan met de knoflook, boter, olie en 3-4 eetlepels water. Verhit tot het stoomt en meng alles goed door elkaar.

Draai dan het vuur heel laag en laat het 30 minuten heel zacht koken tot de snijbonen helemaal gaar zijn. Roer af en toe door en voeg een extra scheutje water toe indien nodig. Haal tot slot de deksel van de pan en laat de laatste 5-10 minuten het water verdampen. Voeg peper en zout toe en dien op met al het knoflook-botervocht erbij.

Dit recept komt uit het kookboek ‘Doordeweeks’ van Hugh Fearnley-Whittingstall, u vindt het hier.