PlukPlek

Groen(ten) in de binnenstad

Van een ‘Groentepaviljoen’ op een centraal plein tot moestuin in de woonwijk

Met het project PlukPlek vergroen(t)en we de openbare ruimte van steden. Zo zorgen we voor fruitbomen, groenten in plantenbakken op centrale plekken of pleinen of voor groenten in combinatie met kunst. 

Ook werken we samen met gemeenten aan meer groen(ten) in de woonwijk, wat gelijk ook meer sociale cohesie oplevert. Ons voorbeeldproject in Zwolle laat zien hoe dit eruit kan zien.

Op het centraal gelegen Lubeckplein in Zwolle hebben we voor groenten in plantenbakken gezorgd. Het plein was behoorlijk versteend en daar wilde de gemeente – net als Straatboer – graag verandering in brengen.

Nu groeit hier van alles: van courgettes en pompoenen tot sperziebonen, tomaten en zonnebloemen. In de winter planten we verschillende koolsoorten, waaronder (rode) boerenkool en spruiten, zodat het altijd groen is en er het hele jaar door geoogst kan worden. Iedereen mag ervan plukken zodra de groenten rijp zijn.

Op hetzelfde plein hebben we ook een bestaand kunstwerk van Merijn Vrij aangekleed met groenten. Vanuit de plantenbakken groeien onder andere tomaten, snijbonen, pepers en courgettes langs de wilgentakken omhoog. Dit creëert een verkoelende plek. Ook vinden nieuwsgierige voorbijgangers het leuk om te zien wat er allemaal groeit.

Voor de deur van het stadskantoor en vlakbij het treinstation is er nu veel groente. De bloemen van onder andere de courgetteplanten en ook de zonnebloemen, trekken volop bijen en vlinders.

Previous
Next

Groenten en fruit in een woonwijk

Voor meer groen, fruit en plezier samen met de bewoners!

Gemeente Zwolle wil de wijk Holtenbroek graag vergroenen, samen met enthousiaste bewoners die al begonnen zijn. Straatboer ondersteunt hen daarbij, draagt bij aan de oplossing en zorgt voor fruitbomen en plantenbakken met allerlei groenten.

Ook zorgen we ervoor – in samenwerking met de gemeente en woningcorporaties – dat de bewoners erbij betrokken worden, dat er verbinding ontstaat met het project (en daarmee met elkaar) en enthousiasmeren we de bewoners uit de wijk om ook mee te doen.

De fruitbomen zijn als eerste geplant – waaronder peren – en daarna was het zaaien, zaaien en bakken bouwen. Dat is wat de bewoners en bedrijven aan de Palestrinalaan in de wijk Holtenbroek (Zwolle) afgelopen tijd hebben gedaan. Samen met het Deltion college.

De fruitbomen staan al in de bloesem, de kruidenbakken worden gevuld en de eerste groenten zoals radijsbladmosterd en rucola beginnen op te komen. Wilt u ook helpen met zaaien zodat u straks kunt zien hoe alles groeit en kunt oogsten? Laat het ons weten.

Meeplukken?

Wilt u ook groenten, fruitbomen, zonnebloemen en/of bijenlinten in uw stad of woonwijk? Heeft u een verzoek of een vraag?