PlukPlek

Groen(ten) in de stad

Van centrale pleinen tot tuinen van maatschappelijke organisaties 

Met PlukPlek vergroen(t)en we de openbare ruimte van steden. Zo zorgen we voor groenten in plantenbakken op centrale plekken of pleinen in steden of in combinatie met kunst.

Ook zorgen we met dit project voor groenten langs de gevels van gebouwen van maatschappelijke organisaties. Onze voorbeeldprojecten in Zwolle en Zaandam laten zien hoe dit eruit kan zien.

Groen(te) in de openbare ruimte van een stad
Op het centraal gelegen Lubeckplein in Zwolle hebben we voor groenten in plantenbakken gezorgd. Het plein was behoorlijk versteend en daar wilde de gemeente – net als Straatboer – graag verandering in brengen.

Nu groeit hier van alles: van courgettes en pompoenen tot sperziebonen, tomaten en zonnebloemen. Ook hebben we voor de winter alvast verschillende koolsoorten geplant, waaronder (rode) boerenkool en spruiten, zodat het altijd groen is en er het hele jaar door geoogst kan worden. Iedereen mag ervan plukken zodra de groenten rijp zijn.


Op hetzelfde plein hebben we een bestaand kunstwerk van Merijn Vrij aangekleed met groenten. Vanuit de plantenbakken groeien onder andere tomaten, snijbonen, pepers en courgettes langs de wilgentakken omhoog. Dit creëert een verkoelende plek. Ook vinden nieuwsgierige voorbijgangers het leuk om te zien wat er allemaal groeit.

Voor de deur van het stadskantoor en vlakbij het treinstation is er nu volop groente. De bloemen van onder andere de courgetteplanten en ook de zonnebloemen, trekken volop bijen en vlinders.

Groentegevels in de tuinen van maatschappelijke organisaties
Langs gevels groeien bijvoorbeeld tomaten en bonen goed omhoog. Indien er ruimte is plaatsen we ook een bijenlint en fruitbomen in de tuin. Dat is een goede combinatie voor het stimuleren van de biodiversiteit.

Bij het maken van een bijenlint wordt op basis van de afgesproken breedte en lengte een lint aan meerjarige wilde inheemse bloemen gezaaid. Dat is een feestje voor bijen en vlinders, maar ook voor ons want het is onderhoudsarm en geeft jaren plezier.

Planten en groenten tegen gevels van gebouwen zorgen voor  betere opname van overtollig regenwater. Ook zorgt het – helemaal in combinatie met fruitbomen voor verkoeling in de toenemende hitte zomers.

Met Groentegevels kijken we naar de hoeveelheid zoninval, betrokken medewerkers van het gebouw en de grondsoort. Denk bijvoorbeeld aan tomatenplanten langs de regenpijpen, kruipende pompoenen en courgetteplanten, een lint aan zonnebloemen of een parade van (spruit- en boeren) kolen in de winter.

Meeplukken?

Wilt u ook groente, fruit, zonnebloemen en bijenlinten in uw stad of in de tuin van een maatschappelijke organisatie? Heeft u een verzoek of een vraag?