Groentegevels

Groentegevels

Groen(te) in steden en in de tuinen van maatschappelijke organisaties 

Met Groentegevels vergroen(t)en we de openbare ruimte van steden. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor groenten in plantenbakken op een centraal plein in de stad, of voor groenten in combinatie met een bestaand kunstwerk.

Ook zorgen we met dit project voor groenten langs de gevels van gebouwen van maatschappelijke organisaties. 
Onze voorbeeldprojecten in Zwolle en Zaandam laten zien hoe dit eruit kan zien.

Groen(te) in de openbare ruimte van een stad
Op het centraal gelegen Lubeckplein in Zwolle hebben we voor groenten in plantenbakken gezorgd. Het plein was behoorlijk versteend en daar wilde de gemeente – net als Straatboer – graag verandering in brengen.

Nu groeit hier van alles: van courgettes en pompoenen tot sperziebonen, rode biet en zonnebloemen.
Ook hebben we voor de winter alvast verschillende koolsoorten geplant, waaronder boerenkool, zodat het altijd groen is in de bakken en er het hele jaar door geoogst kan worden. Iedereen mag ervan plukken zodra de groenten rijp zijn.

Op hetzelfde plein hebben we een bestaand kunstwerk van Merijn Vrij aangekleed met groenten. Vanuit de plantenbakken groeien onder andere tomaten, bonen, pepers en courgettes langs de wilgentakken omhoog. Dit creëert een verkoelende plek op het centrale plein. Ook vinden nieuwsgierige voorbijgangers en kinderen het leuk om te zien wat er allemaal groeit.
Nu groeit er voor de deur van het stadskantoor en vlakbij het treinstation volop groente. De bloemen van onder andere de courgetteplanten en ook de zonnebloemen, trekken volop bijen en vlinders. Het plein is nu wat meer hittebestendig, het komt de biodiversiteit ten goede en het creëert bewustwording over lokaal en duurzaam voedsel.

Groentegevels in de tuinen van maatschappelijke organisaties
Langs de gevels groeien bijvoorbeeld tomaten en bonen goed omhoog. Indien er ruimte is plaatsen we ook een bijenlint en fruitbomen in de tuin. Dat is een goede combinatie voor het stimuleren van de biodiversiteit.

Bij het maken van een bijenlint wordt op basis van de afgesproken breedte en lengte een lint aan meerjarige wilde inheemse bloemen gezaaid. Dat is een feestje voor bijen en vlinders, maar ook voor ons want het is onderhoudsarm en geeft jaren plezier.

 

Planten en groenten tegen gevels van gebouwen zorgen voor verkoeling tijdens toenemende hittegolven en voor betere opname van overtollig regenwater. 

Met Groentegevels kijken we naar de hoeveelheid zoninval, betrokken medewerkers van het gebouw en naar de totale uitstraling van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan tomatenplanten langs de regenpijp; een bonenparade langs de gevel indien het kan klimmen; of een parade van (spruit- en boeren) kolen in de winter. Het hele jaar door groen(te).