De Bonenparade

De Bonenparade

Van een ‘eetbaar hek’ tot fruitbomen op versteende bedrijventerreinen

Met het project De Bonenparade richt Straatboer zich op bedrijventerreinen. Deze versteende grijze landschappen zijn vaak de ‘vergeten groenten’ als het gaat om het vergroenen van stedelijke gebieden. Daar willen wij graag verandering in brengen! Er zijn zo’n 3600 bedrijventerreinen in Nederland en langs de hekwerken is er kilometers
aan ruimte waar groente en fruit kan groeien en bloeien. 

We planten verschillende soorten groenten zoals bonen, tomaten, (klim)courgettes en pompoenen, maar ook meerjarige fruitbomen en fruitstruiken. Meer groen(te) is goed voor de biodiversiteit, voor klimaatadaptatie en voor de bewustwording rondom lokaal en duurzaam voedsel. Bovendien is het leuk om te vergroenen met groente en fruit, want je plukt er letterlijk de vruchten van.

Hoe pakken we dat aan, van zaaien tot oogsten?

In de eerste fase van het project wordt per bedrijf gekeken naar het terrein: in hoeverre is de grond, het hekwerk en de zon inval geschikt voor groente en waar is er geschikte ruimte voor fruitbomen?

Vervolgens worden de gewassen – indien mogelijk – direct in de volle grond gezaaid, maar de meeste gewassen worden eerst opgekweekt bij biologische kwekerij De Kas van Kaat in Zwolle. Bij deze kwekerij kunnen de gewassen in het vroege voorjaar onder warme omstandigheden groeien. Alle groenten wordt hier opgekweekt onder het keurmerk van SKAL en ook alle zaden die Straatboer besteld zijn biologisch.

Het uitplanten van de opgekweekte planten langs de geschikte hekwerken doen we samen met vrijwilligers, bedrijfsmedewerkers en medewerkers van de sociale werkplaats TIEM. TIEM is gevestigd op bedrijventerrein Hessenpoort en iedereen die graag wil bijdragen aan een groener bedrijventerrein kan meehelpen, zowel met het uitplanten als met het onderhoud.

De groenten mogen door iedereen geplukt worden wanneer ze rijp zijn – van vrijwilligers en bedrijfsmedewerkers tot voorbijgangers. Een super verse appel als tussendoortje of groenten voor het avondeten.

Previous
Next

Meebonen?

Als organisatie draagt u een vast bedrag bij aan De Bonenparade en samen met de ondersteunende organisaties kunnen we het vervolgens realiseren. Via nieuwsbrieven, activiteiten en social media houden we u op de hoogte over de vorderingen van het project op uw terrein.

Is uw organisatie ook gevestigd in Zwolle en wilt u meedoen? Of wilt u meehelpen met bijvoorbeeld het planten van fruitbomen? Of heeft u een verzoek over deelname in een andere stad, of een vraag?