De Bonenparade

Van kale naar eetbare bedrijventerreinen

Een kilometer lang 'eetbaar hek', fruitbomen, bloemen en groentegevels

Met De Bonenparade richt Straatboer zich op bedrijventerreinen. Deze versteende landschappen zijn vaak de ‘vergeten groenten’ als het gaat om het vergroenen van stedelijke gebieden. Daar willen wij graag verandering in brengen! Er zijn zo’n 3600 bedrijventerreinen in Nederland en langs de hekwerken is er kilometers ruimte voor groente, bloemen en fruit.

We planten allerlei soorten groenten zoals bonen, tomaten, (klim)courgettes en pompoenen, maar ook meerjarige fruitbomen en fruitstruiken. Meer groen(te) is goed voor de biodiversiteit, voor klimaatadaptatie en de bewustwording rondom lokaal en duurzaam voedsel. Bovendien is het leuk om zelf als organisatie de vruchten ervan te plukken!

In de eerste fase wordt per bedrijf gekeken naar het terrein: in hoeverre is de grond, het hekwerk en de zoninval geschikt voor groente en waar is er geschikte ruimte voor fruitbomen? Is er een grasveld wat verder ‘niet gebruikt’ wordt?

Vervolgens worden de gewassen – indien mogelijk – direct in de volle grond gezaaid, maar de meeste gewassen worden eerst opgekweekt bij biologische kwekerij De Kas van KaatDe groenten wordt hier opgekweekt onder het keurmerk van SKAL en ook alle zaden die wij bestellen zijn biologisch.

Het uitplanten van de opgekweekte planten langs de geschikte hekwerken doen we samen met vrijwilligers en medewerkers van de sociale werkplaats TIEMLees hier meer.

Foto links:
In de winter planten we fruitbomen; zowel appel-, peren-, pruimen- als perzikbomen waar vanaf maart/april al mooie bloesem aan komt.

Previous
Next

Meebonen?

Wilt u ook meedoen met uw bedrijf of bedrijventerrein en gaan voor meer groente, bloemen en fruit (en bijen en vogels) en minder steen?
Of wilt u meehelpen met het planten van fruitbomen? Of heeft u een verzoek of vraag?

Als organisatie draagt u bij met een donatie aan de Bonenparade en samen met de ondersteunende organisaties kunnen we het vervolgens realiseren. Wij ontzorgen de bedrijven, zodat u en uw medewerkers er vooral van kunnen plukken en genieten.