Werkwijze

De Straatboer Make-over aanpak

HOE GAAN WE VAN START EN AAN DE SLAG?

STAP 1
Akkoord en budget van woningcorporatie en gemeente
We kunnen beginnen!

STAP 2
De huurders informeren
De woningcorporatie laat via sociale media en een nieuwsbrief weten aan haar huurders dat zij hun voortuin kunnen vergroenen, via een samenwerking met Straatboer. Bewoners die enthousiast zijn en op lange termijn het onderhoud zelf willen doen, geven zich op. Indien de desbetreffende woningcorporatie en/of gemeente ook regentonnen wil financieren, kunnen bewoners ook voor een regenton kiezen.

STAP 3
Aanmeldingen goedkeuren
Samen met de woningcorporatie bepaalt Straatboer welke aanmeldingen worden goedgekeurd, op basis van het invulformulier en de foto van de voortuin. Belangrijk is dat het om een versteende voortuin gaat die de bewoner wil vergroenen en onderhouden, maar dat de bewoner de eerste periode onze hulp goed kan gebruiken. Het creëren van een geveltuin samen met de bewoner behoort ook tot de mogelijkheden. Zie hieronder twee voorbeelden van geschikte tuinen:

STAP 4
Contact met de bewoners en buren

Wij nemen contact op met de bewoner en plannen een afspraak in om de tuin te vergroenen. Op die dag helpt de bewoner mee.
Een week voorafgaand aan de Make-over bellen we aan bij buurtbewoners die al wel een groene voortuin hebben. Die bewoners geven we de flyer ‘Schenk een plant & schep een band’ om gebruik te maken van stekjes en planten van buren.

STAP 5
De bewoner bepaalt welke stenen eruit gaan

In overleg met de bewoner markeren we met stoepkrijt de tegels die hij/zij weg wil hebben en waar de groene border gaat komen. Hierbij ondersteunen we de bewoner uiteraard met advies. Als de bewoner heeft gekozen voor een regenton, wordt bepaald waar deze geïnstalleerd wordt.

STAP 6
Tegels eruit, tuinaarde erin!

Lokale groenprofessionals van een organisatie met grote maatschappelijke betrokkenheid voeren de voorbereidende werkzaamheden uit op de dag van de Make-over. In Zwolle is dit Vebego Groen. Zij halen de tegels en het zand eruit en vervangen het zand door tuinaarde. De tegels nemen ze mee.

STAP 7
Samen met de bewoner aan de slag

Wij voegen vervolgens compost, bacteriën, schimmels en wormen toe zodat de bodem direct gaat leven. Het beplanten met ’tweedeplants’ planten doen we samen met de bewoner(s).

Een deel van de planten wordt gedoneerd door buren, die ook vaak even komen buurten en een praatje maken met de bewoner (zie foto). Het andere deel komt uit onze Straatboerderij. Zo is iedere tuin anders maar altijd heel gevarieerd en biodivers. Op bakfietsen vervoeren we de planten naar alle adressen, dat is wel zo ‘groen’!

STAP 8
Fotomoment, onderhoudstips en Straatboer app
We maken een foto met de bewoner(s) van het eindresultaat en we geven onderhoudstips mee op een A4. Ook voegen we hem/haar toe in onze Straatboer app voor alle vragen en opmerkingen die opkomen de komende maanden.

STAP 9
Na twee maanden komen we terug

Na twee maanden bellen we weer aan en halen we onkruid uit de tuin. Indien nodig vervangen we een dode plant (<5%) en natuurlijk beantwoorden we alle vragen van bewoners over het onderhoud.

STAP 10
Na 6 maanden de laatste tips & tricks

Na 6 maanden komen we nogmaals langs. We geven tips om zaden van planten te vangen, die bewoners kunnen gebruiken voor hun achtertuin of kunnen schenken aan buren. Ook geven we tips over snoeien en mulchen en stimuleren we bewoners uiteraard om in de toekomst op een makkelijke manier nog meer tegels eruit te kunnen wippen.

HEEFT U EEN VRAAG OF WILT U GRAAG SAMENWERKEN?