Extra projecten

Naast het Make-over project doen we nog meer!

Openbare ruimte

PlukPlek

Van een kaal plein naar groenten en fruit in de openbare ruimte

De vraag van Gemeente Zwolle was om het versteende Lubeckplein op een creatieve manier te vergroenen en te verfraaien. 

Onze oplossing: het bestaande Groenpaviljoen van kunstenaar Merijn Vrij aankleden met groenten en fruit, waar iedereen van mag plukken. Nu groeit hier van alles, van tomaten, pepers en frambozen tot druiven en kiwi‘s. En kunnen mensen ook nog via educatieve QR borden in eigen tuin aan de slag gaan met eetbaar groen.

De groenten in het Groentepaviljoen kunnen langs de wilgentakken omhoog klimmen, wat een verkoelende plek creëert in de zomer en bijdraagt aan klimaatadaptatie in de stad.

Lees meer >>>

Bedrijventerreinen

Ik peer 'm ook

Uitdeelactie perenbomen voor bedrijfsterreinen

Door de coronacrisis konden sommige kwekers hun bomen helaas niet kwijt. In samenwerking met MeerBomen.NU hebben we dit opgelost door fruitbomen gratis te planten bij bedrijven op verschillende bedrijfsterreinen.

Bedrijven in Overijssel, o.a. op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle, konden zich aanmelden. In totaal hebben we zo’n 200 fruitbomen geplant op bedrijventerreinen in Zwolle, Almelo en Deventer.

<<< Video 

Bedrijventerreinen

Een eetbare lunchplek

Fruitbomen op bedrijfsterreinen zorgen voor een ontspannen lunchplek

Bij veel versteende bedrijfsterreinen ontbreekt het nog aan een fijne lunchplek buiten. Straatboer zorgt voor fruitbomen die met een picknicktafel erbij niet alleen zorgen voor een ontspannen lunchplek en een gevulde fruitschaal maar ook voor een groen visitekaartje.

Al trek in een biologische appel, peer, pruim of perzik van jullie eigen bomen?

Lees meer >>>

Openbare ruimte

De wijk Holtenbroek

Een buurtmoestuin voor meer groen en verbinding in de buurt

De wens vanuit Gemeente Zwolle is om de wijk Holtenbroek te vergroenen, samen met enthousiaste bewoners.

Straatboer ondersteunt hierbij en zorgt voor fruitbomen en plantenbakken met allerlei groenten. Ook zorgen we ervoor – in samenwerking met de gemeente en woningcorporaties – dat de bewoners erbij betrokken worden en dat er verbinding ontstaat met het project en daarmee met elkaar. 

Lees meer >>>

Bedrijventerreinen

Eetbaar hekwerk

Van kale hekwerken tot kilometers aan groen(ten) en wilde bloemen

Iedereen kent het beeld van een versteend bedrijfsterrein met kale hekwerken eromheen. Die hekwerken bieden volop kansen voor veel groen! Van groenten en fruit tot klimmende wilde bloemen.

Goed voor de biodiversiteit en het nodigt bedrijfsmedewerkers meer uit voor een wandeling tijdens de lunchpauze.

Lees meer >>>

Bedrijventerreinen

Kerstbomenparade

Van wegwerpboom naar vaste kerstvriend

Kerstbomen herplanten we op schaduwrijke plekken waar verder nauwelijks iets wil groeien, maar waar kerstbomen het juist goed doen. Bomen zijn te waardevol voor de versnipperaar en bedrijventerreinen zijn versteend dus dat is wat ons betreft een win-win situatie.

Het is wel essentieel dat de kerstbomen echt een goede kluit hebben, om de overlevingskans te optimaliseren.

Lees meer >>>

Bedrijventerreinen

Biodiversiteitshoek

Een hoek met inheemse struiken en kleine bomen op het bedrijfsterrein

Ieder bedrijfsterrein heeft wel ongebruikte hoekjes op het terrein of lange stroken grond langs het pand waar eigenlijk niets mee wordt gedaan. Juist deze ruimte kan met het realiseren van een biodiversiteitshoek, snel veel betekenen voor vogels, bijen, egels en vlinders.

Lees meer >>>

Particulieren

Eetbare en biodiverse border

Een eetbare border in de tuin die de biodiversiteit volop helpt

In veel tuinen is een stuk gras aangelegd dat makkelijk is in onderhoud maar weinig doet voor bijen, vogels en vlinders. Wij helpen particulieren bijvoorbeeld met het ontwerp en de aanleg van een eetbare en biodiverse border, die de biodiversiteit helpt en nog steeds gemakkelijk te onderhouden is.