Tomaat

(Cherry)tomaat

U heeft een (cherry)tomatenplant gespot, hoe leuk! 

Er zijn veel verschillende soorten tomaten – van cherrytomaten, trostomaten tot vleestomaten. Hier ziet u twee verschillende soorten cherrytomaten, de ‘Bartelly’ en de ‘Zuckertraube’. Deze cherrytomaten worden voorgezaaid in februari in de verwarmde kas van sociale onderneming De Kas van Kaat. Beide soorten produceren heerlijke trossen met zoete cherrytomaten. 

Wanneer kunnen de (cherry)tomaten geplukt worden?*
Belangrijk is dat u de tomaatjes plukt als ze echt donkerrood van kleur zijn en niet meer keihard aanvoelen. Dan zijn ze het lekkerst en het zoetst. 

Tips voor (cherry)tomaten in eigen tuin
Wilt u zelf ook een tomatenplant planten? Het makkelijkste is dan om een beginnende plant te kopen en die op de meest zonnige (en liefst beschutte) plek in uw tuin neer te zetten.
Plaats een stevig stok of lat naast de plant, om de plant te ondersteunen. Probeer zijtakken te verwijderen (dieven) om meer vruchten te krijgen en de plant in de hoogte te laten groeien.

Foto: onze tomaat op het Lubeckplein in Zwolle.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

De tomatenplant juist niet van een regendouche houdt? Mocht u de planten in uw tuin water geven, geef de tomatenplant dan bij de grond water en niet op al zijn bladeren. Een keer een regenbui op zijn kop krijgen is niet erg, maar liever niet vaker.

Verzorgingstips voor uw (cherry)tomatenplant 

Heeft u op Koningsdag een gratis (cherry)tomatenplant bij ons opgehaald? Zo geniet u deze zomer van uw eigen cherrytomaatjes:

  • Deze tomatenplant houdt van warmte (veel zon) en luwte (niet te veel in de wind).
  • Nu het ’s nachts nog koud is (< 10 C) is het beter om tomatenplanten binnen te houden. Schijnt het zonnetje overdag, zet ze dan buiten neer.
  • Begin mei is het vast warmer ’s nachts en kunt u ze in de tuin zetten of in uw (nieuwe) geveltuin.
  • Geef voldoende water, helemaal als er tomaatjes aan hangen. In vaste grond planten is beter dan in pot maar beide kan.
  • Tomatenplanten hebben steun nodig, dus een stok bij de plant zetten is raadzaam en zo nu en dan de plant met een touwtje daaraan vastbinden.
  • Zijtakken van uw tomatenplant kunt u het beste afknippen (dieven heet dat). Zo krijgt u een grotere langere plant en meer tomaten. Maar knip niet de bloemetjes weg, want dat worden uiteindelijk de cherrytomaatjes.
  • Gelukt? Leuk als u een foto deelt en ons tagt op social media. TOMbs up! 

 

Recept

Heerlijke tomaten uit de oven, gevuld met kruiden

Ingrediënten:
4 middelgrote tomaten en 1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook en 12 zwarte olijven, grofgehakt
30 gram witte broodkruimels en 1.5 el kappertjes, fijngesneden
2 el olijfolie, 2 el oregano, 3 el peterselie en 1 el munt, fijngesneden

Verwarm de oven tot 160 graden. Snijd het kapje van de tomaten eraf. Schep met een lepel de kern en de pitten uit de tomaten. Laat ze omgekeerd in een vergiet uitlekken. Doe ondertussen de knoflook, ui, olijfolie en olijven in een koekenpan en smoor alles 5-6 min. op laag vuur. Neem dan de pan van het vuur en voeg het broodkruim, de kruiden, kappertjes en wat peper door het uimengsel. Vul dan de tomaten met de kruidenvulling, en bak ze 35-40 min. in de oven met wat olie.
Dit recept van ‘groentekoning’ Ottolenghi vindt u hier.