Rucola

Rucola

U heeft rucola gespot of geplukt, hoe leuk!

Rucola, ook wel zwaardherik of raketsla genoemd, is een eenjarige plant. Het wordt in het Middellandse zeegebied al sinds de middeleeuwen geteeld.
Er is veel variatie in rucola. De soort die u heeft gezien of geplukt is de rucola ‘Esmee’.

Wanneer kan rucola geplukt worden?*
U kunt rucola bijna het hele jaar door zaaien en dus ook heel vaak oogsten, zelfs de uitgeschoten bloemetjes zijn eetbaar. In het algemeen kan het geplukt worden van half april tot half november. Hoe meer zonuren en hoe hoger de temperatuur hoe sneller het groeit. 

Tips voor rucola in eigen tuin
Rucola is makkelijk zelf te zaaien en te verbouwen, zelfs op een schaduwplek in uw tuin. U kunt er van blijven plukken, omdat het plantjes steeds weer nieuwe blaadjes vormt. Het is daarvoor belangrijk met een schaar de bladeren boven de grond af te knippen en niet met wortel en al uit de grond te trekken.

Bovenstaande foto: Moesmeisje. Foto rechts: Stadstuinieren.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…?

Zelfgeteelde rucola vaak nog een stuk pittiger is dan wat uw gewend bent uit de supermarkt. Bovendien zit rucola bomvol vitamines en mineralen en kunt na 5 weken na het zaaien vaak al oogsten. 

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte rucola

Een rucola salade met gegrilde groenten

Ingrediënten voor 2 personen:
40 gr rucola, 1 groene en 1 gele courgette en 1 aubergine, 3-4 tl gedroogde oregano, 1/2 ciabatta of oud brood, 50 gr (vegan) parmezaanse kaas, 3 el olijfolie, zout en peper

Voor de salsa verde
1 handje verse basilicum, 1 handje verse bladpeterselie, 1 el kappertjes, 2 el olijfolie, zout en peper. 

Maak eerst de salsa verde. Hak de kruiden en kappertjes grof. Doe in een kommetje en meng met de olijfolie en wat zout en peper.

Snijd de courgettes en aubergine in lange plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk ze met olijfolie. Verwarm de grillpan totdat hij erg heet is. Leg de plakken op de grill. De plakken moeten naast elkaar op de grillpan liggen. Bestrooi de plakken tijdens het grillen met wat oregano. De groenten zijn klaar wanneer ze een mooi streepje hebben, zet ze apart.

Om de croutons te maken snijd je het brood in blokjes van 1,5x 1,5cm. Doe in een kommetje wat olijfolie met zout en peper. Wanneer je het lekker vindt kun je hier nog wat gedroogde oregano of tijm aan toevoegen. Hussel het brood door de olijfolie. Zet een koekenpan op het vuur en bak de croutons mooi goudbruin.

Meng de gegrilde groenten met de rucola. Verdeel de croutons en parmezaanse kaas erover en voeg de salsa verde toe. Maak af met wat verse blaadjes basilicum.

Dit is een recept van Uit Paulines keuken en u vindt het hier.