Rode biet

Rode biet

U heeft een rode biet gespot of geplukt, hoe leuk!
Bieten zijn er in verschillende kleuren en vormen. Naast de bekende ronde, rode biet is er ook nog de gestreepte choggia biet, gele biet, witte biet, snijbiet, suikerbiet en de vergeten oerbiet. De rode biet die u ziet is de ‘Cylindra’, een half lange smalle hoogopgroeiende biet.

Wanneer is rode biet te plukken?*
Rode biet kan geoogst worden tussen juni en november. Maar hoe weet u wanneer u de biet met loof en al uit de grond kunt trekken? Een biet groeit eerst onder de grond, pas wanneer een biet 2 cm boven de grond zichtbaar is kunt u deze eruit trekken. Is deze toch nog klein, laat dan de andere buur-bieten nog even groeien.

Tips voor rode biet in eigen tuin
Kweek rode bieten in de lente (vanaf eind maart) of in de herfst, want ze houden van wat kouder weer. Het beste is een plek in de volle zon maar halfzon kan ook. Zaai bieten direct op de juiste plek want ze houden niet van verplanten.

Foto: compo.be

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

Het bietenblad ook heel goed te gebruiken is in gerechten? Het is zelfs bijzonder lekker en op meerdere manier klaar te maken, net als spinazie. Het kan rauw gegeten worden of gestoofd worden. Net als spinazie slinkt het bij verhitting maar zit het boordevol voedingsstoffen. 

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte rode biet

Rode biet is zo veelzijdig: van salade tot bietensoep, tot chips van rode biet.. Genoeg opties voor variatie. Dit is een recept voor hummus met rode biet.

Ingrediënten voor 1 bakje:
2 rode bieten – geroosterd of gekookt
400 gram uitgelekte kikkererwten
2 el Tahin (sesampasta, verkrijgbaar bij elke supermarkt)
2 tenen knoflook, en sap van een halve citroen
1/2 tl komijn, wat olijfolie, peper en zout

Schil de bieten en snijd ze in stukjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze dan met wat olie, peper en zout. Rooster de bieten gaar op 180 graden in ongeveer 35 minuten. Laat de bieten afkoelen en meng het samen met de overige ingrediënten tot een gladde pasta. Verdunnen kan indien nodig met wat extra olijfolie. Het smaakt heerlijk op geroosterd brood.

Het originele en volledige recept vindt u hier.