Radijs

Radijs

U heeft radijs geplukt of gespot, hoe leuk!

Radijsjes zijn er in allerlei kleuren; van wit, roze en paars tot de meest bekende roze-rode radijsjes. Ook zijn er langwerpige soorten, al kennen we de radijs vaak als ronde bolletjes. De soort die u hier zit is de ‘Cherry Belle’.

Radijsjes zijn eigenlijk de allermakkelijkste (en tevens snelste) groentes die u zelf kunt zaaien en oogsten. De zaadjes ontkiemen heel snel en doen het vrijwel altijd. Na 5-6 weken kunt u de gezaaide radijsjes al eten. Het proberen waard toch? Het kweken van radijsjes kan bijna niet fout gaan als u onderstaande tips opvolgt.

Wanneer is radijs te plukken?*
Pluk de radijsjes pas als het bolletje boven de grond goed zichtbaar is. Ziet u nog geen bolletje zonder aarde weg te halen, laat het dan echt nog even zitten. Soms kunt u ook heel makkelijk met uw vinger voelen of het bolletje al groot genoeg is.

Tips voor radijsjes in eigen tuin
Radijsjes groeien vrijwel overal, zon of schaduw, het maakt ze niet uit. Het enige wat belangrijk is, is dat het niet te heet moet zijn. Dan ‘schieten ze op’ en komt er geen radijsje aan de onderkant maar een bloemetje aan de bovenkant. Zorg er dus voor dat u radijsjes niet teelt in de zomer, maar juist in het (vroege) voorjaar of (late) najaar, als we niet veel warme dagen meer hebben.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

U het loof van de radijs ook kunt eten, als sla? En dat radijzen ook heel geschikt zijn om even te roosteren in de oven? Radijzen zijn knollen en die kunnen in de oven. Ze worden dan milder van smaak maar behouden wel pit. 

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte radijs

Een fijn bijgerecht voor extra groente bij de maaltijd, maar ook heel geschikt voor een lauwwarme salade of als gezonde snack.

Ingrediënten: 1 bos radijs (met loof), 3 eetlepels olijfolie, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de radijsjes – afhankelijk van de grootte – door de helft of in kleinere partjes. Leg de radijsjes op een bakplaat of in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met wat grove peper en zeezout. Rooster zo’n 20 minuten in de oven en schep halverwege de tijd de radijsjes om. Laat ze een beetje afkoelen en was ondertussen het loof, snijd het grof en bewaar in de koelkast voor een salade. Eet smakelijk!

Het volledige, originele recept vindt u hier.