Pruim
U heeft een pruimenboom gespot, hoe leuk!
We hebben twee soorten geplant dus u ziet wellicht de laagstam pruimenboom ‘Opal’: deze pruim is sappig en zoet, heeft een paarsrode kleur van buiten en heeft geel vruchtvlees. Rond april/mei siert de boom met hagelwitte bloesem en insecten, vogels en vlinders zijn er dol op.
Deze ‘Opal’ geeft een vroege oogst en er kan geplukt worden in juli/begin augustus.
Onze andere pruimenboomsoort heet ‘Bleue de Belgique’. Deze geeft vrij grote pruimen in de vorm van een ei. De oogst valt iets later bij dit soort; er zijn rijpe pruimen te plukken in augustus.
Hoe u kunt helpen met het verzorgen van de bomen
De perenbomen hebben wat liefde nodig in de vorm van water in droge tijden. Vooral in het eerste (en tweede) jaar. Daarna doet de boom alles zelf en lust het alleen wat extra voeding in de vorm van mest in het voorjaar en eventueel nog een beetje tijdens de zomer.
Tips voor pruimen in eigen tuin
De pruim is goed winterhard en het lekkerst en sappigst uit eigen tuin. Niet te vergelijken met supermarktpruimen. Een pruim heeft kruisbestuiving nodig, dus voor een goede opbrengst is nog een pruimenboom in de buurt nodig. Het is goed en leuk om dan twee verschillende soorten te kiezen. Die kunnen dan alsnog elkaar kruisbestuiven plus dat u een hogere opbrengst heeft.

Wist u dat…?
Een pruim evenveel antioxidanten bevat als een handvol blauwe bessen? Pruimen zijn daardoor heel gezond, helpen je bloeddruk verlagen en dragen bovendien bij aan de darmwerking. En hoewel pruimen zelf weinig ijzer bevatten, helpen ze ijzer uit andere voedingsstoffen te halen. Pruimen blijken bij uitstek het tussendoortje te zijn om achter je bureau er scherp uit te blijven zien.
Recept
Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte pruim
Een zelfgemaakte pruimenjam die heel snel te maken is.
Ingrediënten voor 3 glazen jampotjes van circa 300 ml:
500 gram rijpe pruimen, geleisuiker (verhouding 1:1) en de sap van een halve citroen.
Ontpit de pruimen en snijd ze in vieren. Voeg vervolgens het citroensap en de geleisuiker toe, meng alles goed en laat minstens 1 uur trekken. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het 4 minuten koken. Controleer of de jam al stevig genoeg is door een lepeltje jam op een bord te druppelen. Vul de potjes tot de rand, sluit ze goed af en zet ze 10 minuten ondersteboven. Draai ze daarna om en laat ze afkoelen.
Het originele en volledige recept vindt u hier.


