Pompoen
U heeft een pompoenplant gespot, hoe leuk!
Er zijn verschillende soorten pompoenen – van flespompoenen en klimmende soorten, tot witte, groene, rode en de meest bekende oranje ronde pompoenen. Van eetbare tot sier- of Halloweenpompoenen. In dit geval ziet u eetbare pompoenen, de ‘Amoro’ of de ‘Fictor’. Het onderscheid ziet u niet, maar dat het verschillende soorten zijn, is wel relevant. Zo doen ze aan kruisbestuiving, wat zorgt voor meer pompoenen per plant.
De pompoen is familie van de courgette en de komkommer en groeit dus net zoals die planten. Zaaien gebeurd pas na de vorst, rond mei, en ze houden van veel bemesting. De mooie gele bloemen moeten bestoven worden door bijen, vandaar dat die zo belangrijk voor ons zijn als mens. Kijk maar eens goed, mogelijk ziet u op een zomerse dag een bij, hommel of een ander insect van de ene naar de andere bloem vliegen.
Wanneer kan pompoen geplukt worden?*
De pompoen kan pas geoogst worden wanneer de aanhechting aan de plant, het steeltje, wat dor bruin wordt en dus niet meer groen is. De grootte zegt dus niets over of de pompoen wel of niet rijp is.
Tips voor pompoen in eigen tuin
De pompoen houdt wel van warmte dus net als bij de courgette, plaatst u hem op een zonnig plekje en geeft u goed water bij droogte. De grote bladeren van de pompoen drogen anders namelijk snel uit.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.
Wist u dat…?
U heel makkelijk – door een gekochte ongekookte biologische pompoen uit te hollen – de zaadjes kunt gebruiken en in de tuinaarde kunt stoppen? In veel gevallen groeien hier dan tegelijkertijd meerdere pompoenplanten uit.
Recept
Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte pompoen
Een winterse salade met geroosterde pompoen en veel andere groenten.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 middelgrote pompoen, 2 rode uien, 2 teentjes knoflook, 1 pot kikkererwten, 2 avocado’s, 500 gr spinazie, 1 granaatappel (of 1 bakje granaatappeltjes) en een handje pecannoten.
Kruiden: gemalen komijn, paprikapoeder, chilipoeder, gedroogde rozemarijn.
Dressing: olijfolie, mosterd, rode of witte wijnazijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in halve maantjes en leg deze samen met de grofgesneden ui en knoflook op een bakplaat. Voeg wat olijfolie toe, peper, zout, komijnpoeder en de gedroogde rozemarijn. Rooster de pompoen voor ongeveer 40 minuten in de oven.
Het volledige, originele recept vindt u hier.
