Peper

Pittige pepers

 U heeft een peperplant gespot, hoe leuk! 

Pepers zijn er in veel kleuren en vormen. Naast de bekende rode en groene pepers zijn er ook gele, oranje en zelfs witte pepers. De groene variant is eigenlijk een peper die nog aan het rijpen is. De milde variant van peper is paprika. De peper die u heeft gespot of geplukt is de ‘Westlandse Lange Rode’ indien hij rood is of de ‘Koh Chang’ indien hij geel is.

Wanneer kan peper geplukt worden?*
Is hij groen, dan bent u te vroeg, al kunt u hem dan al wel eten. De pepers worden in februari voorgezaaid en kunnen bij veel zon de gehele zomer geoogst worden. 

Tips voor pepers in eigen tuin (of vensterbank)
Pepers houden van veel licht en warmte. Ze kunnen prima in de vensterbank gekweekt worden in een lichte en warme kamer. Stop de zaden ongeveer een 0,5 cm onder de grond en zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

Hoe rijper de peper is, hoe milder de smaak is? Groene (onrijpe) pepers zijn dus het heetst. Pepers zijn rijk aan het stofje capsaïcine, dat ervoor zorgt dat pepers zo pittig zijn. Dit stofje heeft een antibacteriële werking; het zorgt ervoor dat u minder snel verkouden wordt en het zorgt ervoor dat er endorfines vrij komen, wat zorgt voor een geluksgevoel!

Bovendien verschilt de pittigheid per pepersoort ook. De Westlandse Lange Rode scoort 4000 op de schaal van Scoville, de Koh Chang maar liefst 6000 en is dus een stuk pittiger.

Recept

Paprika wortelsoep met verse chilipeper
Een makkelijk te maken soep met lekker veel groente en wat extra pit.

Ingrediënten: 3 rode chilipepers (zaadjes verwijderd), 5 rode paprika’s,
3 rode uien, 4 teentjes knoflook, 8 wortels, 1 liter groentebouillon, olijfolie, peper en zout.

Leg de stukken paprika op een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en bak deze 25-30 minuten in de oven op 200 graden, tot de paprika zacht geworden is en een beetje geroosterd is. Bak vervolgens in een soeppan een paar minuten de ui en knoflook. Voeg dan de pepertjes en de wortelblokjes toe en bak even mee. Haal de paprika uit de oven en voeg deze toe. Voeg daarna de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat 20-30 min. zachtjes koken tot de wortel zacht is. Pureer de soep en klaar!
Het volledige recept vindt u hier.