Peer

Peer

U heeft een perenboom gespot, hoe leuk!

Deze perenboom is een laagstam perenboom die niet hoger wordt dan zo’n 3 meter. Ze geven mooie bloesem in de lente en aan het einde van de zomer en – waarschijnlijk vanaf 2022  – ook heerlijke conference handperen. ‘Pyrus Communis’ is een zelfbestuivende boom en heeft dus geen andere perenbomen in de buurt nodig om te produceren, al zorgt kruisbestuiving wel voor een betere en hogere opbrengst. 

Deze soort is in Nederland het meest geteelde perenboomras, een andere bekende handpeersoort is de Doyenne du Comice. Het loont dus zeker voor de kruisbestuiving om deze variant in de buurt te planten.

Hoe u kunt helpen met het verzorgen van de bomen 
De perenbomen hebben wat liefde nodig in de vorm van water in droge tijden. Vooral in het eerste (en tweede) jaar. Daarna doet de boom alles zelf en lust het alleen wat extra voeding in de vorm van mest in het voorjaar en eventueel nog een beetje tijdens de zomer.

Tips voor peren in eigen tuin
Hoe klein (of groot) uw tuin ook is, er past altijd wel een perenboom. Op een zonnig balkon kunt u een laagstam perenboom in een bak plaatsen. Door te snoeien bepaalt u zelf de hoogte. En halfstam perenboom, waarbij de vertakking op een meter hoogte begint, past in een gemiddelde tuin; hoogstam perenbomen waar de vertakking pas bij 1,5 meter begint is beter bestemd voor grotere tuinen.
Foto rechts: Ten Hoven Bomen.

Wist u dat…? 

De perenboom eigenlijk twee bomen in een is? Helemaal onderaan de stam zit een ‘verharde grote knobbel’. Op de knobbel is in het verleden een eetbare perenvariant op ‘geplakt’, geënt heet dit. Door dit ’takje’ erop te plakken vergroeien de twee verschillende boomsoorten samen tot een boom. Het onderste gedeelte, een andere boomsoort, is gebruikt omdat die een enorme groei- en bloeikracht heeft en zorgt dat er vanuit de wortels genoeg voedingstoffen naar boven gaan.

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte peer

Een makkelijk en gezond toetje: appelcrumble met peer en yoghurtsaus.

Ingrediënten voor 4 personen: 2 appels, 3 peren, 6 el (eetlepels) yoghurt, 2 el kaneel, 300 gr havermout, 5 el honing, 100 gr pecannoten en 2 el olie.

Snijd 2 geschilde appels en 2 geschilde peren in kleine blokjes, bestrooi deze met 1 el kaneel en 2 el honing en meng door elkaar. Meng dan in een kom de havermout, fijngehakte pecannoten, 2 el honing en 3 el olie en verdeel het over de appels en peren. Zet de crumble 20 minuten in de oven op 200 graden. Snijd 1 geschilde peer in 4 delen en bak deze goudbruin in de koekenpan. Meng de yoghurt met 1 el honing en 1 el kaneel. Haal de crumble uit de oven zodra de bovenkant goudbruin is. Verdeel de crumble over de borden en serveer met de yoghurtsaus.
Het originele en volledige recept vindt u hier.