Knoflook

Knoflook

U heeft een knoflookplant gespot, hoe leuk! 

Wist u dat er wel meer dan 300 verschillende soorten knofloken bestaan? Hier zijn 3 verschillende soorten knoflook geplant, v.r.n.l.: ‘Eden Rose’, ‘Killarney Red’ en ‘Maxatawny’. Voor de fijnproever.

Wanneer kan knoflook geplukt worden?*
Knoflook kunt u oogsten in de maanden juni-juli. Als het loof bruin wordt en afsterft is de tijd rijp om de gehele knoflookbol uit de grond te halen. Laat het een week drogen. Op een donkere, droge plaats kunt u de bollen een paar maanden bewaren.

Tips voor knoflook in eigen tuin
Wilt u in uw eigen tuin ook een knoflookplant planten, stop dan biologische teentjes in de grond, met de punt naar boven. Steek ze ongeveer 10 cm diep in de grond en houd 10 cm ruimte tussen de teentjes vrij.

Ieder teentje dat u vlak voor of direct na de winter plant in uw tuin, is rond juni-juli een gehele knoflookbol geworden.

Foto: Grn united

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

Ook het knoflookblad (rauw) heerlijk is om te gebruiken in salades of gerechten? U kunt hier dus in plaats van de hele plant eruit te trekken ook een stukje blad meenemen voor uw gerecht vanavond. De plant groeit gewoon door en het blad proeft heerlijk naar knoflook.

Recept

Verse pesto met versgeplukte knoflook; dat heeft alleen maar een simpele pasta nodig!

Kook (volkoren) penne en sperziebonen en maak ondertussen een verse pesto van deze ingrediënten:

1 teentje knoflook, 50 gram pijnboompitten, 30 gram basilicum, 30 gram peterselie, evt. wat verse munt, 50 gram (vegan) parmezaanse kaas, 100 ml olijfolie, een flinke kneep citroensap, wat versgemalen peper en zout.

Verwerk alle ingrediënten voor de pesto in de vijzel of keukenmachine tot een mooi geheel, niet te grof en niet te fijn. Proef en voeg naar smaak nog iets toe, zoals extra citroen.

Mix de verse pesto door de penne, voeg de sperzieboontjes toe en tot slot ook zwarte olijven. Heel simpel en erg lekker. Eet smakelijk!
Op basis van een recept uit kookboek ‘Veg!’ van Hugh Fearnley-Whittingstall.