Kiwi

Kiwi

U heeft een kiwiplant gespot, hoe leuk! 

Er zijn verschillende soorten kiwi’s. De kiwi die u hier ziet is de ‘Actinidia deliciosa Jenny’. Het voordeel van deze kiwisoort is dat deze zelfbestuivend is. Desondanks loont het om er toch meerdere bij elkaar te plaatsen, want dat geeft nog meer vruchten. 

We horen u zeggen: ‘kiwi’s groeien toch alleen in Nieuw-Zeeland?’. Maar de kiwi is een semi-exotische plant en deze en enkele andere soorten doen het goed in Nederland.

Wanneer kunnen kiwi’s geplukt worden?*
Ze kunnen geplukt worden in november – december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Mochten ze hard zijn, dan laat u ze binnen nog even voor het raam rijpen.

Tips voor kiwi’s in eigen tuin
Geef de kiwiplant een plek in de zon en een voedzame bodem. De kiwiplant is in het eerste jaar niet tot nauwelijks winterhard. Plant ze pas vanaf eind april – begin mei en heb even geduld. De kiwiplant gaat de eerste 1 a 2 jaar investeren om flink te groeien, de jaren erna geeft hij u rijkelijk vruchten. 

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

De kiwiplant vaak alleen mannelijke of vrouwelijke bloemen bevat? Voor de bestuiving is het belangrijk om van beide soorten een plant te hebben. Er bestaan echter ook soorten kiwiplanten die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevatten. Die worden eenhuizige rassen genoemd.

En wist u dat u behalve een druivenplant ook een kiwiplant tegen uw pergola omhoog kunt laten groeien?

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte kiwi

Een kiwi banaan smoothie: heerlijk als licht ontbijt en in 2 minuten klaar.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 kiwi’s en 2 kleine bananen 
300 ml amandelmelk
sap van 1/2 citroen
3 el havermout

Schil de kiwi en snijd de kern eruit als die erg hard is. Een zachte kern is daarentegen prima voor in een smoothie. Stop alle ingrediënten in een blender en mix tot een romige, egale smoothie. Heerlijk als licht ontbijt of als gezond tussendoortje!

Het volledige recept vindt u hier.