Framboos

Framboos

U heeft een frambozenstruik gespot, hoe leuk! 

Er zijn twee soorten frambozen, de zomerframboos en de herfstframboos. Zomerframbozen – de ‘Tulameen’ die u hier ziet – zijn van mei tot oktober te plukken. De herfstframboos – de ‘Autumn Bliss’ in dit geval – heeft later fruit maar kan wel tot december frambozen geven. De struiken kunnen weelderig groeien en stengels van wel 2 meter lang vormen. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Naast de bekende roze-rode bestaat ook de gele framboos.

Wanneer zijn de frambozen te plukken?*
U kunt beide soorten plukken als de framboos mooi donker roze-rood is van kleur en gemakkelijk van het steeltje gaat. Moet u trekken, pluk dan nog niet want dan proeft hij zuur. Pas als hij volrijp en zacht is, is hij lekker zoet.

Tips voor frambozen in eigen tuin
De framboos houdt van een zonnige plek en houdt niet van natte grond. Een zomerframboos geeft frambozen aan de (houtige)stengels die vorig jaar zijn opgekomen uit de grond. 

De herfstframboos kunt u ieder jaar in de winter tot aan de grond snoeien en geeft frambozen aan de stengels die hetzelfde voorjaar uit de grond zijn gekomen.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

De frambozenstruik heel geliefd is bij insecten zoals hommels en bijen? Met hulp van insecten kan de plant zichzelf bestuiven: elk bloempje bevat mannelijke meeldraden en een vrouwelijke stamper.

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte frambozen

Een gezonde frambozenjam zonder suiker, maar zoet genoeg en met heel veel smaak.

Ingrediënten voor 3 grote potten:
500 gram zoete volrijpe frambozen en aardbeien
5 el honing
sap van 1 citroen
4 eetlepels chiazaad

Doe de frambozen en aardbeien in een pan, en laat ze kort even koken. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe. Voeg nu de honing toe, en proef even of u het mengsel zo zoet genoeg vindt. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra honing toe. Voeg dan het chiazaad toe en meng alles goed.
Giet de jam in schone potten, draai de dop erop en zet ze op de kop (zo trekt het vacuüm). Draai het potje na 5-10 minuten weer om. Klaar!

Heerlijk op vers brood, op een cracker, in de havermout, of om door de (plantaardige) yoghurt te roeren. 

De foto en het volledige recept is van YellowLemonTree.