Erwt
U heeft een erwtenstruik gespot, hoe leuk!
Boontjes – ook wel peulen genoemd – zijn vaak eenjarig en moeten dus ieder jaar opnieuw gezaaid en geplant worden. Het leuke aan deze erwtenstruik is dat dat niet het geval is. Deze struik blijft meerdere jaren staan en levert heerlijke peultjes op. Een nadeel heeft de struik wel; hij heeft venijnige stekeltjes. Wees dus voorzichtig tijdens het plukken.
Hier staan er twee soorten, de ‘Caragana arborescens’ (diegene met een breed blad) en de ‘Caragana arborescens Lorbergii’ (de soort met hele smalle bladeren).
Wanneer zijn de erwten te plukken?*
De erwten uit de peulen zijn vanaf half mei – half juni mogelijk te plukken, maar wel pas als de erwten binnenin dik en rond genoeg zijn. In mei en juni bloeit de struik eerst met een grote hoeveelheid gele bloemen.
Tips voor erwten in eigen tuin
De plant groeit op vele plekken en is niet veeleisend. Meer zon betekent wel meer bloemen en dus meer erwten. De plant kan zelf wel 3 a 4 meter lang worden. Het voordeel van deze plant in uw tuin is ook nog dat het een vlinderbloemige plant is. Deze plant is dus een goede buur en geeft via zijn wortelknolletjes extra stikstof aan haar of zijn buren.

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.
Wist u dat…?
– Het gele bloemetje dat u op bovenstaande foto ziet zich uiteindelijk omvormt tot erwt? Binnenin het bloemetje ontstaat nu al het begin van de erwt. Houd het maar eens in de gaten. Zo kan een heerlijke groente eerst nog heel mooi bloeien en leuk eruit zien.
– De erwtenstruik een bijzondere manier van vochtvoorziening heeft? Op de momenten dat water beschikbaar is slaat hij grote hoeveelheden vocht en voeding op in de wortels. Hierdoor overleeft hij extreme droogte, wat steeds belangrijker is in ons veranderend klimaat.
Recept
Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte erwten
Een frisse lente soep met zelfgeplukte doperwten en verse munt, die binnen 20 minuten op tafel staat.
Ingrediënten voor 2 porties:
400 gram doperwten, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 takjes gesneden verse munt, 1 el olijfolie, 650 ml water, 1,5 el bouillonpoeder, 20 gr pijnboompitten.
Snijd de ui en de verse munt fijn en pers de knoflooktenen in een knoflookpers. Breng vervolgens het water aan de kook. Fruit de ui aan in wat olijfolie, en bak de knoflook en verse munt kort mee.
Voeg de doperwten en het hete water samen met het bouillonpoeder toe en breng aan de kook. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
Bak ondertussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan. Haal daarna de soep van het vuur en pureer met een staafmixer.
Serveer de soep met de pijnboompitten en de rest van de verse munt, en eventueel een beetje extra vergine olijfolie en verse peper.
Lekker met wat naanbrood uit de oven erbij, of vers volkoren brood.
Het volledige, originele recept vindt u hier.
