Druif

Druif

 U heeft een druivenplant gespot, hoe leuk! 

Er zijn veel verschillende soorten druiven – van tafeldruiven tot wijndruiven en van witte, blauwe tot rode druiven. Deze soort is de ‘Boskoop Glory’ als u blauwe druiven ziet hangen en de ‘Phoenix’ als het rijpe groen/witte druiven zijn. In beide gevallen zijn het tafeldruiven en kunt u ze direct eten. 

Wanneer zijn de druiven te plukken?*
Proeven ze zuur? Dan bent u te vroeg. Laat ze nog lekker zoeter worden in de zon! De druiven kunt u een voor een plukken in september en oktober als ze zoet smaken, zodat de kleinere druiven aan de tros ook nog kunnen afrijpen. 

Tips voor druiven in eigen tuin
Heeft u een zonnige plek in de tuin? Dan lukt het kweken van druiven in principe altijd.
Druiven stellen weinig eisen aan de grond, een klein handje kalk in het voorjaar toevoegen vinden ze fijn en ze kunnen goed tegen droogte, omdat ze diep wortelen. 
Wanneer u uw druivenplanten in het najaar koopt, hebben ze de hele winter om te wortelen en kunt in de zomer druiven plukken. Door takjes van de druivenstruik in de grond te steken (te stekken) kunt u het jaar erna zelfs al meerdere druivenstruiken hebben. 

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

Druivenstruiken wel 6 meter per jaar kunnen groeien en druiven het spijsverteringssysteem en de huid reinigen? Zowel de witte als de blauwe druiven bevatten een krachtige ontgiftende stof. Ze zijn rijk aan vitaminen C en E, calcium, antioxidanten, fosfor, kalium en flavonoiden.

Ook de bladeren van druivenstruiken zijn vaak eetbaar. Een typisch Grieks en Turks gerecht van druivenbladeren zijn dolma’s. 

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte druiven: druivenchutney
 
Ingrediënten:  
500 gram blauwe druiven zonder pit, 1 kleine ui, gesnipperd, 2 friszure appels in kleine blokjes gesneden, 2 eetlepels balsamico azijn, 2 cm verse gember geraspt, 1 theelepel speculaaskruiden, 1 theelepel kaneel,
20 gram rietsuiker.

Breng de suiker aan de kook, voeg de overige ingrediënten toe en laat het 10 min. trekken op het vuur. Laat dan de chutney afkoelen, doe het in een potje en laat het een paar dagen op smaak komen.

Lekker als dip, met wat geroosterd brood, bij hapjes, of bij een salade.
Het volledige recept vindt u hier.