Bladmosterd

Bladmosterd

U heeft bladmosterd gespot of geplukt, hoe leuk!

Mosterdblad hoort bij de koolgewassen en is (nog) niet zo bekend. Het heeft een lekker pittige smaak, proef maar! Bladmosterd – of Mosterdblad – is een eenjarige plant die in verschillende vormen en kleuren voorkomt. In bloei heeft de plant geurende gele bloemetjes, waar hommels en bijen op af komen. De soort die u hier ziet is de ´Red Giant´.

Wanneer kan mosterdblad geplukt worden?*
U kunt het blad plukken als het 10 cm hoog is.

Tips voor mosterdblad in eigen tuin
Bladmosterd kunt u zaaien tussen maart en september. Zorg voor een zonnige standplaats. De zaden kiemen snel, maar de plant schiet ook snel door. Dus net als bij spinazie en rucola, oogsten voordat er bloemetjes in komen.

Foto: Mooiemoestuin.nl

*Het plukken en eten van (onrijpe) vruchten is op eigen risico.

Wist u dat…? 

U bladmosterd niet alleen rauw kunt eten, maar ook kunt stoven zoals spinazie? En wist u dat hoe groter het blad is, hoe sterker de smaak is? Een klein blad neigt wat betreft smaak echt naar mosterd, terwijl een heel groot blad neigt naar de pittigheid van een mierikswortel.

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte bladmosterd

Bladmosterd brengt niet alleen pit in iedere salade, maar ook in een stamppot zoals deze. 

Ingrediënten voor 2 personen:
300 gram mosterdblad, 2 zoete aardappels, 200 gram kikkererwten uit blik, 1 handje rucola, peper en zout.

Begin met het roosteren van de kikkererwten: leg ze op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 30 minuten lekker krokant (schep ze na 20 minuten even om). Haal ze dan uit de oven en besprenkel met wat peper en zout.
Kook de zoete aardappels gaar, giet ze af en stamp ze fijn met een stamper of een vork. Was de mosterdbladeren goed en dep ze droog. Verwijder de dikke nerven van de bladeren omdat deze een beetje bitter kunnen zijn en soms draden bevatten. Leg het blad op de aardappelstamp en doe de kikkererwten erover heen. Eet smakelijk! 
Het volledige recept vindt hier.