Appel

Appel

U heeft een appelboom gespot, hoe leuk!

Iedereen zegt wel eens ‘dat is appels met peren vergelijken’, maar zo verschillend zijn ze niet want de appel is familie van de peer. Ze komen beide uit de rozenfamilie, net als de perzik. Binnen de appel zijn er ontzettend veel rassen. We hebben dan ook verschillende soorten geplant: zowel de ‘Benoni’, ‘Cox Orange’ en de ‘Alkmene’, als de welbekende soorten ‘Elstar’ en ‘Jonagold’. Herkent u welke soort u ziet?
Deze bomen zullen waarschijnlijk in 2022 heerlijke appels opleveren – tussen augustus en oktober, afhankelijk van het ras – en staan dit jaar mooi in de bloesem. Met een picknicktafel eronder wordt het een fijne lunchplek.

Hoe u kunt helpen met het verzorgen van de bomen
De perenbomen hebben wat liefde nodig in de vorm van water in droge tijden. Vooral in het eerste (en tweede) jaar. Daarna doet de boom alles zelf en lust het alleen wat extra voeding in de vorm van mest in het voorjaar.

Tips voor appels in eigen tuin
Kruisbestuiving is het beste bij fruitbomen en dat houdt in dat u altijd twee appelbomen moet plaatsen (of uw buren moeten ook een appelboom hebben). Heeft u een kleine tuin, gaan dan voor een laagstam appelboom. Even leuk alleen wat minder appels dan een grote boom.

Mocht u niet weten welke soort appel u graag wilt. Ga eens voor een type appel die u nog nooit gehoord heeft. Dus een soort die u niet standaard in de supermarkt ziet liggen. Zo heeft u uw eigen bijzondere ras in uw eigen tuin.

Wist u dat…? 

Er meer dan 7500 soorten appels bestaan over de hele wereld? Als u ze allemaal zou willen proeven en dagelijks 1 appels zou eten, doet u er 20 jaar over om ze allemaal geproefd te hebben. 

Appels die in de top van de boom hangen veel meer antioxidanten en 3 keer meer plantaardige kleurstoffen bevatten, dan de appels die elders aan de tak hangen? Dit komt door de hoeveelheid zonlicht die ze krijgen.

Recept

Inspiratie voor een recept met zelfgeplukte appel

Een gezonde snack die u binnen 5 minuten maakt: een heerlijk warm mengsel van de klassieke combinatie appel met kaneel, rozijnen en noten.

Ingrediënten:
1 appel
1 handje rozijnen
halve theelepel kaneel
1 handje ongebrande ongezouten noten
1/2 tl kokosbloesemsuiker
1 tl kokosolie om mee te bakken

U maakt het zo:
Schil de appel en snijd deze in blokjes. 
Doe de kokosolie in de pan, laat dit smelten en voeg de appel, rozijnen, noten en kaneel toe. Zet het vuur middelhoog en roer alles af en toe om, zodat het niet aanbrandt.

Voeg na 2 minuten de kokosbloesemsuiker toe en roer daarna alles nog even 2-3 minuten om. Eet smakelijk!


Het originele en volledige recept vindt u hier.